Atacurile informatice nu mai reprezinta doar dorinta unor tineri de a se face cunoscuti. Specialistii considera ca in prezent multe dintre acestea sint lansate pentru a obtine profituri.

Numarul atacurilor informatice a crescut sensibil in ultimul timp. Noi si noi virusi sint creati.

Ceea ce-i ingrijoreaza pe cei care lucreaza in domeniul securitatii informatice este scopul in care sint create aceste programe care, in cel mai bun caz, ne fac sa ne reinstalam sistemul de operare.

Cei care fac virusi acum vor profit, afirma David Perry, Global Director of Education TrendMicro, in timpul unei prezentari sustinute in Romania.

Prevenirea, mai ieftina

Viermii IT din noua generatie au ca scop furtul de informatii si preluarea controlului asupra computerului. Utilizatorul computerului infectat are doar aparent controlul asupra acestuia. In realitate, controlul il are altcineva, opineaza David Perry. El considera ca o solutie mult mai ieftina, mai ales in cazul companiilor, este prevenirea infectarii computerului prin utilizarea solutiilor de securitate existente pe piata.

Programele adware si spyware, spam-ul si phishing-ul pot fi stopate cu solutii specifice a caror utilizare e considerata necesara, in conditiile in care atacurile cresc in intensitate in toate colturile lumii: 20% dintre americani au luat contact cu phishing-ul, iar rata infectarii cu virusi a computerelor din China a fost in 2004 de 88%.

Am identificat virusi pentru telefoanele mobile. Nu sint insa pericolul principal in conditiile in care pentru aceste dispozitive nu exista un sistem de operare universal, a mai spus acesta.

Noua tendinta

Un alt specialist al TrendMicro, David Sancho, considera ca actuala tendinta in lumea amenintarilor electronice consta in transformarea viermilor IT in boti (programe care opereaza ca agenti pentru un utilizator sau pentru un alt program). Conform acestuia, in prezent, toti viermii IT au o structura modulara. Aceasta inseamna ca persoana care a creat viermele poate alege dintre mai multe metode de atac, inclusiv exploatarea vulnerabilitatilor, mass-mailing, propagare peer-to-peer. Timpul de la publicarea unei vulnerabilitati pina la exploatarea ei este din ce in ce mai scurt. Un exemplu este viermele Zotob, in acest caz perioada fiind de patru zile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri