Disponibilizarile se vor produce in divizia de servicii a companiei, potrivit persoanei apropiate situatiei care a refuzat sa se identifice sau sa declare numarul de posturi deoarece reorganizarea inca nu a inceput. Divizia globala acumuleaza aproape o cincime din vanzarile companiei.

Din ianuarie, IBM a taiat deja 4.000 de posturi, alaturandu-se grupului format din companii tehnologice precum Microsoft si Intel care incearca sa gestioneze salariile pentru a face fata recesiunii. Din luna noiembrie angajatorii americani au eliminat mai mult de 823.000 de angajati, iar rata de somaj a crescut la 8,1% in ultima luna, cea mai ridicata din ultimii 15 ani.

Anterior, IBM a eliminat pozitii din alte divizii, cum ar fi cele de software si vanzari, potrivit acordurilor de concediere trimise angajatilor afectati si oferite de Alianta pentru IBM, un grup de angajati. Compania, care a disponibilizat mai mult de 2.000 de angajati in 2007, avea aproape 400.000 de salariati i la sfarsitul anului trecut.

“Nu pot sa cred ca acesta este sfarsitul”, a declarat Lee Conrad, coordonatorul grupului. “Pierdem posturi la o rata record in interiorul IBM”, a mai adaugat acesta.

Divizia de servicii a companiei, care ajuta clientii sa gestioneze strategia de afacere si finantare, a generat in 2008 venituri de 19,6 miliarde dolari. In ultimul trimestru vanzarile au scazut cu 4,5%, dupa ce companiile au taiat cheltuielile pentru a tampona efectul crizei economice. Industria IT ar putea sa scada cu 9% in acest an, mai mult decat dublu fata de rata estimata anterior, a anuntat Goldman Sachs.

Cotidianul american Wall Street Journal a anuntat ca IBM isi muta o parte din forta de munca in India. Din 2007 compania si-a mutat forta de munca in Brazilia, Rusia, India si China.

Cu aproape doi ani in urma, CEO-ul Sam Palmisano a declarat ca IBM ar vrea sa dubleze vanzarile in tari precum India, Brazilia, China si Rusia incepand din 2010. In ultimul an, vanzarile din aceste tari au crescut cu 18%, iar cresterea din India a depasit cadenta din alte regiuni.