"Actuala situatie economica are si un efect pozitiv asupra pietei de home entertainment, implicit asupra jocurilor video. Odata cu scaderea bugetelor destinate vacantelor, iesirilor in oras sau altor activitati de socializare, oamenii vor ramane tot mai mult in casa, in fata televizoarelor sau consolelor", a declarat Andreea Allardin, director general Best Distribution.

Externalizarea serviciilor de logistica a ingreunat fluxul vanzarilor in luna decembrie a anului trecut, potrivit sefei Best Distribution.

In acest an, piata de gaming din Romania ar putea inregistra o crestere de 25%. Astfel, Allardin estimeaza o piata de 16 milioane euro in 2009, fata de 13 milioane euro, cat s-a inregistrat anul trecut. Piata locala de jocuri video si console era estimata la 15 milioane euro la finele anului trecut, conform reprezentantilor Flamingo International.

"Din totalul jocurilor video aflate pe teritoriul Romaniei, estimam ca aproximativ 20% au fost achizitionate legal, restul de 80 de procente provenind de pe piata neagra", a spus Andreea Allardin.

Cele mai bine vandute jocuri video in Romania anul trecut au fost cele targetate pe publicul masculin, World of Warcraft si FIFA 2009, urmate de jocuri cu public eterogen - barbati, femei si copii - precum SIMS sau Spore, in acelasi top fiind prezente si simulatoarele NFS sau GTA4.

In 2008, Best Distribution a adus in Romania 18.000 de unitati WoW si 10.000 de jocuri FIFA 2009.

Strategia companiei este focusarea pe vanzarea de jocuri video. Structura vanzarilor Best Distribution este o oglinda in ceea ce priveste numarul de jocuri pentru PC versus cele pentru console, raportul fiind favorabil PC-urilor, cu 70 de procente din piata in 2008.

"Jocurile pentru PC sunt inca la moda, insa, de la an la an, cele pentru console castiga teren cu 6-8% pe an, odata cu marirea numarului de detinatori de console. Totusi, pretul mai mic al jocurilor pentru PC este un argument important pentru pastrarea unui ecart mare intre cele doua solutii", adauga Allardin. Referitor la console, jocurile pentru PS3 au cunoscut si vor cunoaste cresteri mai mari decat concurenta pentru ca acestea nu se pot pirata.

Distributia de jocuri in retelele de retail cu acoperire nationala reprezinta aproximativ 90% din vanzarile Best Distribution, restul de 10% mergand catre magazinele online. Circa 25% din vanzarile companiei sunt realizate prin retelele de magazine Diverta, pe locul doi din acest punct de vedere aflandu-se retailerii Altex si Flamingo, prin reteaua de magazine Flanco.

"Cu unii parteneri am incetat sa mai lucram, iar cu altii dintre ei suntem in curs de incetare a colaborarii", a mai spus reprezentanta companiei.

Best Distribution detine, in prezent, circa 65% din piata de gaming din Romania. In 2008, compania a fost vanduta integral catre CD Media, companie greceasca ce detine rolul de cel mai mare jucator pe piata de distributie de jocuri video din Europa de Est.

Principalul competitor al Best Distribution este Ubisoft.