Zafi.D, Antiman.A si Netsky.P sunt virusii cei mai raspanditi din luna august, conform diviziei de securitate a datelor, BitDefender, din cadrul companiei romanesti Softwin.

Dupa o scurta vacanta, Antiman a revenit puternic in august, ocupand locul 2 in topul celor mai agresive amenintari de pe internet.

Chiar daca, in iulie, a ocupat doar locul 9, fiind responsabil de 1.91 la suta din numarul total de infectari, Antiman a provocat, in ultima luna, peste 12 la suta din infectari.

Virusul "made in Romania" a depasit toate previziunile, mentinandu-se, inca de la aparitia sa, in aprilie, pe primele locuri.

"Cresterea Antiman se poate explica si prin extinderea timpului liber, utilizatorii de calculatoare avand posibilitatea de a se ocupa mai mult de mesajele personale. Tehnicile de abordare folosite de acest virus sunt bine studiate i atrag. Mesajele au aparut si in engleza, astfel ca este foarte usor sa pacaleasca utilizatorii de calculatoare mai putin experimentati ", a declarat Bogdan Dumitru, BitDefender CTO.

Fata de celelalte luni, in august, am avut parte de o activitate intensa a tuturor virusilor din top.

O crestere surprinzatoare a avut-o Zafi D, virusul adresat europenilor, care conduce detasat cu 21.06 la suta.

O surpriza a acestei perioade a fost aparitia lui Zotob, un vierme care se foloseste de o vulnerabilitate a Windows 2000 pentru a se instala, cautand ulterior si alte calculatoare legate in retea, pentru a le infecta.

Top 10 Malefic August

1. Win32.Zafi.D@mm - 21.06 la suta din infectari
2. Win32.Antiman.A@mm - 12.08 la suta din infectari
3. Win32.Netsky.P@mm - 9.56 la suta din infectari
4. Win32.Worm.Mytob.BI - 5.15 la suta din infectari
5. Worm.Mytob.S - 4.55 la suta din infectari
6. Win32.Worm.Mytob.C - 2.27 la suta din infectari
7. Win32.NetSky.D@mm - 2.22 la suta din infectari
8. Win32.Zafi.B@mm - 2.22 la suta din infectari
9. Win32.Netsky.AA@mm - 1.88 la suta din infectari
10. Win32.Worm.Mytob.T - 1.74 la suta din infectari