Romania a ocupat in 2008 locul sapte in ceea ce priveste numarul de infectii inregistrate din cele 27 de tari ale Uniunii Europene, potrivit lui Costin Raiu, Chief Security Expert EEMEA Kaspersky Lab.
Dupa cum arata rezultatele obtinute de Kaspersky Lab Security Network, Germania se claseaza pe prima pozitie (19%) in topul tarilor din Uniunea Europeana cu cel mai mare numar de infectii inregistrate, fiind urmata de Marea Britanie si Franta (14%), Italia (9%), Polonia si Spania (8%). Dupa Romania se afla Portugalia, Grecia si Austria, tari care, spre deosebire de piata romaneasca, se bucura de o penetrare mult mai larga a tehnologiei informatiilor.

In ceea ce priveste virusul Kido/Conficker, care a inceput sa se raspandeasca in decembrie 2008, rata de infectare a acestuia a atins un maxim la sfarsitul lui ianuarie, astfel incat Romania a ajuns sa detina locul opt in lume din punct de vedere al numarului de calculatoare infestate cu acest vierme si prima pozitie in UE.

“Acest lucru se datoreaza faptului ca utilizatorii romani folosesc mai mult softuri piratate, licente de Windows care nu au update-urile activate, ceea ce inseamna ca acestia nu pot sa beneficieze de cele mai noi actualizari de securitate”, spune Raiu.

Insa, in acelasi timp, sustine expertul in securitate al Kaspersky, gradul ridicat de infectare al calculatoarelor din Romania este cauzat si de lipsa de educatie a utilizatorilor in domeniul securitatii.

Desi Romania ocupa o pozitie de varf in UE din punctul de vedere al victimelor atacurilor cu virusi informatici, totusi, utilizatorii romani cad victime criminalilor cibernetici “de mana a doua”, din tari precum Malaezia, China si Thailanda.

Referitor la hackerii romani, conform reprezentantului Kaspersky, acestia actioneaza deocamdata in afara tarii.

In ciuda faptului ca sistemul legislativ din Romania este printre cele mai evoluate din lume, aliniat standardelor UE, dupa cum a declarat si Georgiana Singurel, manager Reff Associates, victimele reusesc foarte rar sa isi recupereze valorile pierdute.

In plus, gradul de informare in legatura cu infractiunile cibernetice este foarte redus si majoritatea victimelor nu cunosc pasii pe care trebuie sa-i urmeze, dupa cum arata Costin Raiu.

Virusul Kido nu este singura problem ace caracterizeaza peisajul securitatii informatice in momentul de fata. Atacurile phishing se inscriu si ele in trend-urile de sezon ale “criminalilor cibernetici”.

In ultimii doi ani, numarul atacurilor a crescut considerabil, conform BitDefender, astfel ca in 2007 s-au inregistrat doar 7 astfel de atacuri, anul trecut – 26 si aveau ca tinta aceeasi institutie bancara, iar pana in acest moment din 2009, atacurile de tip phishing din Romania au ajuns la 187, iar 98% dintre acestea au ca tinta aceeasi banca.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri