Romania gazduieste la ora actuala cateva mii de hackeri care provoaca pagube materiale de milioane de dolari in fiecare luna. Furtul de baze de date (date personale, carti de credit) precum si atacuri virulente de phishing sunt principalele activitati a multora dintre hackerii zilelor noastre.
"In octombrie am estimat ca activitatea de phishingul va creste de cel putin 10 ori. In aproximativ 14 zile, se va dovedi ca am avut dreptate. In 2009, si productia de malware se va mentine pe o curba ascendenta, exploatand aceleasi functionalitati Web prin intermediul troienilor, dar si via amenintarilor de tip spyware si rootkit. Cu siguranta, multe dintre amenintarile existente vor suferi mutatii semnificative si upgrade-uri, mai ales in ceea ce priveste mecanismele de camuflare sau automatizarea procesului de distribuire", a declarat Alexandru Cosoi, Senior Researcher BitDefender.

Atacurile anului 2009 se vor concentra de asemenea si pe exploatarea vulnerabilitatilor, o atentie deosebita fiind acordata si ratei crescute de dezvoltare si de extindere a site-urilor Web 2.0.

Din cauza crizei financiare, multi oamenii specializati in industria IT vor fi disponibilizati si vor cauta metode alternative de venit, putandu-se indrepta cu usurinta catre actiuni ilicite de tipul malware si phishing.

Companiile vor investi mai putin in securitate din aceleasi considerente. Astfel, combinatia acestor doi factori nu face decat sa sporeasca numarul atacurilor de phishing si in special, phishingul targhetat, datorita informatiilor publice despre utilizatori care se pot gasi cu usurinta acum pe retelele sociale.

Companiile care activeaza in mediul online vor trebui sa acorde in acest an un plus de atentie aplicatiilor web si site-urilor pe care le dezvolta. Infractorii vor incerca sa speculeze orice vulnerabilitate prezenta in aplicatiile web pentru a intra in posesia informatiilor referitoare la utilizatori (nume, conturi, parole, adrese de email) pentru a le folosi ulterior la activitati de tip phishing sau spam. Auditarea periodica a website-urilor si aplicatiilor web va fi esentiala pentru companiile din mediul online, potrivit specialistilor din domeniul securitatii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri