Guvernul a aprobat Strategia Guvernamentala de Dezvoltare a Comunicatiilor Electronice in Banda Larga pentru perioada 2009-2015.


In Romania infrastructura de tip broadband este destul de bine dezvoltata in marile orase datorita investitiilor private, dar este deficitara in zonele rurale, informeaza NewsIn.

“Avem cateva obiective foarte clare - cresterea ratei de penetrare la nivelul gospodariilor, a conexiunilor in banda larga pana la 40% in 2010 si 80% in 2015; astazi avem 27,04%, precum si cresterea ratei de acces la serviciile de comunicatii electronice de banda larga la nivelul populatiei de 100% pana in 2015, unde avem, in prezent, 10,52%.

La nivelul UE avem tari cum sunt Franta, Germania, Belgia, Finlanda, Suedia, unde rata de penetrare este pana la 25%. In continuare, conectarea si cresterea gradului de utilizare a serviciilor in banda larga la nivelul IMM-urilor va fi un alt obiectiv principal, pe langa faptul ca noi avem cateva zone dezavantajate, clare, in Romania si aici vom incerca sa rezolvam problema cu fonduri structurale.

Necesarul de finantare pentru perioada 2009 - 2015 se ridica la 1,25 miliarde euro, din care 140 de milioane euro vor fi partea de cofinantare pe care statul roman o adauga la fondurile structurale. Alte surse de finantare sunt fondurile de criza, fondurile guvernamentale si incheierea de parteneriate publice-private.

Una din conditiile de accesare a unei sume de aproximativ 190 de milioane de euro, din care in jur de 60 de milioane de euro vor fi fonduri de criza, era adoptarea strategiei de broadband”, a declarat ministrul comunicatiilor si societatii informationale, Gabriel Sandu.

Comunicatiile pe banda larga permit implimentarea serviciilor de e-banking, de plata on-line a taxelor si impozitelor si faciliteaza accesul la documente emise de administratiile publice locale si centrale.

Strategia respecta si directiva CE, care prevede ca imbunatatirea accesului la internetul de mare viteza este o necesitate pentru revitalizarea regiunilor rurale din Europa.

Potrivit CE, conectarea la internetul de mare viteza a populatiei rurale (in pondere de 30%) care nu beneficiaza de acest serviciu ar trebui sa constituie o prioritate pentru realizarea pana in 2010 a obiectivului „servicii de banda larga pentru toti”.

Strategia mai prevede infiintarea unui Grup de lucru format din reprezentanti din zece ministere, care va stabili directiile strategice pentru trecerea la societatea informationala in Romania, va monitoriza implementarea proiectelor de infrastructura si servicii de broadband mai mari de 100.000 euro si va stabili caile principale de modernizare a administratiei centrale folosind metodele si instrumentele tehnologiei informatiei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri