Cardurile de identitate si tehnologia chip si pin pentru cardurile de credit vor forta hackerii sa fie mai creativi si foarte probabil ca vor gasi solutii pentru evitarea acestor tehnologii, spune Emily Finch, de la Universitatea East Anglia din Marea Britanie.
Increderea in tehnologie a dus la o scadere a vigilentei persoanelor, pe care expertii o considera ca cea mai buna metoda de a preveni frauda si furtul de identitate, spune Finch.

"Exista o supozitie ingrijoratoare ca dezvoltarile in tehnologie vor oferi solutia pentru furtul de identitate unde este posibil, ceea ce de fapt ar agrava problema", a spus ea in cadrul unei conferinte stiintifice.

"Sarlatanii isi adapteaza comportamentul pentru a se adapta circumstantelor".

Finch, care a intervievat infractori despre cum si de ce comit infractiuni si despre impactul noii tehnologii asupra activitatii infractionale, a descoperit ca sarlatanii sunt tenaci si isi vor schimba metodele pentru a eluda noile masuri de securitate.
"Studierea modului in care persoanele dezvaluie informatii confidentiale ar fi o tehnica mult mai valoroasa in prevenirea furtului de identitate decat evolutia tehnologica", a adaugat aceasta.

Datele dezvaluite de US Federal Trade Commision Identity Theft Suervey Report in urma cu doi ani au aratat ca 4.6% dintre cele 4.000 de persoane chestionate au fost victime ale unei forme de furt de identitate in ultimul an.

Finch spune ca furtul de identitate nu a fost intotdeauna facut din motive financiare. Uneori oamenii au dorit sa inceapa de la capat sub o noua identitate.

Cardurile de identitate ar putea potential creste comportamentul infractional. In iunie, guvernul britanic a introdus legea pentru cardurile nationale de identitate, cu scopul de a combate terorismul, infractiunile si imigrarea ilegala. Dar criticii sustin ca schema este scumpa, inutila si nedorita.

"Ceea ce cunosc speculatorii este natura umana", spune Finch. "Si se adapteaza la lucruri precum Internetul, care le ofera o baza absolut fantastica pentru acces la informatii personale."

Emily Finch are dubii si in privinta tehnologiei chip si pin, care presupune ca utilizatorii sa utilizeze un numar in locul semnaturii pentru cumparaturile facute cu carduri de credit si debit.

In loc sa urmareasca codul introdus de o persoana si sa-i fure apoi cardul, infractorii fura furmulare de aplicatii pentru credit carduri si obtin noi carduri si numere.