"Lansarea platformei de Internet Exchange face parte din strategia companiei de diversificare a portofoliului de servicii si de sustinere a dezvoltarii durabile a pietei regionale de Internet, prin incurajarea schimbului liber de trafic intre furnizorii de servicii si accesul usor si diversificat la contentul gazduit de retelele IP", a declarat directorul Directiei Transformare&Relatii Operatori din cadrul Romtelecom, Harm Aben.

Platforma, denumita Balcan-IX, este dedicata firmelor care furnizeaza servicii de internet si asigura interconectarea neutra a retelelor acestora prin servicii de peering public (n.r. echivalentul interconectarii intre retelele de telefonie) sau interconectari private virtuale, anunta NewsIn.

"Clientii pot opta pentru peering public local, schimbul de trafic fiind permis intre clientii aceluiasi punct de acces, sau peering public national, cand traficul este permis intre clientii aflati in puncte de acces diferite", se arata in comunicat.

Infrastructura Balcan-IX acopera opt puncte de acces situate in Bucuresti (doua locatii diferite), Timisoara, Oradea, Iasi, Bacau, Galati si Constanta.

Toate punctele de acces sunt conectate intr-o topologie de inel la o capacitate de 10 Gigabit Ethernet (GE).
Clientii platformei beneficiaza de accesibilitate geografica, confidentialitatea datelor, suport tehnic permanent si acces la alte servicii wholesale.

Romtelecom face parte din grupul elen de telecomunicatii OTE. Acesta mai detine, in Romania, operatorul de telefonie mobila Cosmote si retailerul IT&C Germanos.

Veniturile companiei Romtelecom au inregistrat, in 2008, o usoara scadere, la 869,8 milioane euro, de la 871,9 milioane euro in 2007. Profitul companiei inainte de deducerea dobanzilor, impozitelor, deprecierii si amortizarii (EBITDA) a fost, anul trecut, de 253,6 milioane euro, in scadere cu 15,6% fata de anul anterior.