Profitul net al companiei a scazut in primul trimestru la 122 milioane euro (160 milioane dolari), sau 3 centi/actiune, fata de 1,22 miliarde euro, sau 32 centi/actiune, in aceeasi perioada a anului trecut, anunta Bloomberg, citat de NewsIn.

Analistii chestionati de Bloomberg estimasera un profit net de 232 milioane euro.

In acelasi timp, veniturile au scazut cu 27%, la 9,3 miliarde euro, fata de estimarile analistilor de 9,8 miliade euro.

Compania, ale carei vanzari din 2008 acopera mai multe de o treime din vanzarile globale de telefoane mobile, s-a confruntat cu dificultati in segmentul telefoanelor de ultima generatie, in contextul in care modelele iPhone, produs de compania Apple, si BlackBerry, al grupului Research In Motion Ltd, au acaparat o cota importanta de piata.

De asemenea, consumatorii reduc cheltuielile in mijlocul incetinirii economice, ceea ce afecteaza vanzarile pentru schimbarea telefoanelor. Nokia a reluat prognoza pentru afacerile de anul acesta, estimand o scadere cu 10% a vanzarilor din industrie in 2009.

Astfel, profitul net a atins cel mai mic nivel din al doilea trimestru din 1996, cand Nokia a avut un profit de doar 87,1 milioane euro.
Luna trecuta, compania a anuntat ca va disponibiliza 1.700 de angajati la nivel mondial, in cadrul unui proiect de reducere a costurilor ce a fost deja prezentat, in linii mari.

Pana la 700 dintre disponibilizari vor fi facute in Finlanda. Grupul, prezent si in Romania, a anuntat deja lunile trecute suspendarea a 1.000 de locuri de munca, incurajand disponibilizarile voluntare.