Producatorii japonezi de chip-uri Renesas Technology si NEC Electronics sunt in discutii pentru o posibila fuziune, subliniind conditiile din piata care forteaza producatorii de semiconductori sa incerce noi modalitati de supravietuire prin consolidare, scrie Wall Street Journal.
O persoana apropiata situatiei a declarat, pentru Dow Jones Newswires, ca Renesas si NEC Electronics, o unitate a NEC Corp, sunt in discutii pentru o fuziune cu scopul de a extinde cota de piata in conditiile dure din piata de chip-uri.

Sursa a refuzat sa declare cat de avansate sunt discutiile, insa cotidianul japonez Nikkei a anuntat ca fuziunea ar putea fi incheiata pana in aprilie 2010, iar prin acest plan NEC Electronics ar putea depasi actuala criza.

Un reprezentant al NEC Corp, companie ce detine o participatie de 65% in NEC Electronics, a declarat ca ar putea avea loc o reconstructie in interiorul unitatii de semiconductori, dar “compania nu va refuza si o alta varianta”. Reprezentantii NEC Electronics si Renesas au refuzat sa comenteze.

O fuziune a celor doua companii, cu venituri de aproximativ 13,72 miliarde dolari in 2008, ar putea crea cea mai mare companie producatoare de chip-uri din Japonia, depasind Toshiba si devenind al treilea producator de semiconductori din lume, dupa Intel si Samsung Electronics, potrivit iSuppli.

Producatorii de chip-uri au avut de suferit din cauza pietei saturate si a cererii mici, rezultata din criza economica globala care a redus brusc preturile la chip-uri. Unii producatori si-au redus productia pentru a supravietui si au initiat reduceri de personal. Dar fara niciun semn de recuperare, producatorii vad consolidarea ca o modalitate de a trece peste cea mai grava criza a industriei de semiconductori din ultimii 10 ani.

Ambele companii s-au confruntat cu o cerere scazuta si au urmarit modalitati de salvare a costurilor. NEC Electronics ar putea afisa pierderi de 65 miliarde yeni pentru anul fiscal incheiat in luna martie, in timp ce Renesas estimeaza ca ar putea posta pierderi de 206 miliarde yeni.

“Daca cele doua companii vor fuziona, ambele vor avea beneficii”, a declarat Haruo Sato, analist Tokai Tokyo Research Center. “Fuziunea va acorda acestora o cota mai mare in piata micro-controller-elor (folosite in instalatiile casnice si automobile), aproximativ 30%. De asemenea, ar putea reduce cheltuielile capitale si ar putea extinde baza de consumatori”, a adaugat acesta.

In martie, Hitachi si Mitsubishi Electric au anuntat ca vor sa achizitioneze noi actiuni in valoare de 54 miliarde yeni de la Renesas. Astfel, Hitachi detine 55% din Renesas, in timp ce Mitsubishi Electric detine o participatie de 45%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri