In acest trimestru, Hewlett-Packard a depasit Dell pe piata de PC-uri din Statele Unite, vanzarile crescand cu 12% fata de acelasi trimestru al anului trecut, in timp ce vanzarile Dell au scazut cu 16%, mai rau decat al oricarui alt furnizor.

De asemenea, HP are cele mai mari vanzari la nivel global, anunta IDC, potrivit publicatiei PC World.

Vanzarile de PC-uri la nivel mondial, inclusiv desktop-urile si notebook-uri, au totalizat 63,4 milioane in primul trimestru. In primul trimestru din 2009 s-a inregistrat o scadere cu 7,1% fata de primul trimestru al anului trecut, dar a depasit estimarea de 8,2% facuta anterior de IDC.

In timp ce ingrijorarile legate de recesiune se pastreaza in cheltuielile comerciale, “cererea de PC-uri a ramas cu toate acestea rezistenta comparativ cu ultima criza”, a anuntat IDC. Scaderea preturilor, alimentata in special de cresterea vanzarilor de netbook-uri, a ajutat la minimizarea contractiei, a mai anuntat compania.

Raportul a fost publicat la o zi dupa ce directorul executiv al Intel, Paul Otellini, a declarat ca vanzarile de PC-uri au depasit perioada grea din primul trimestru, iar cererea a revenit la cotele normale din sezon. Intel nu a oferit estimari pentru urmatoarele trimestre, citand incertitudinea economica.

Dupa ce unii producatori de PC-uri au raportat cateva trimestre consecutive de vanzari scazute, multi au semnalat o imbunatatire a vanzarilor in primele trei luni din acest an. La nivel global, HP, Acer si Toshiba au raportat cresteri ale vanzarilor, de 3,7 si respectiv 11,6%. Vanzarile la nivel global ale Dell au scazut cu aproape 17%, in timp ce ale Lenovo au scazut cu 8%.

Topul furnizorilor la nivel global ramane neschimbat fata de anul trecut, cu HP lider, urmat de Dell, Acer, Lenovo si Toshiba.

In Statele Unite, HP a avut un trimestru foarte bun cu vanzari in crestere cu 12%. De asemenea, Acer si Toshiba au inregistrat cresteri, in timp ce vanzarile Dell si Apple au scazut. In clasamentul furnizorilor din Statele Unite, HP este pe prima pozitie, urmata de Dell, Acer, Apple si Toshiba. Cota Apple de unitati vandute a fost de 7,6%, anunta IDC.