IBM se coalizeaza cu producatori precum Samsung si GlobalFoundries, producator de chip-uri pentru Advanced Micro Devices, pentru a dezvolta chip-uri de dimensiuni mici pentru instrumente precum smartphone-uri. IBM va permite consumatorilor construirea de chip-uri cu o eficienta energetica sporita, dupa ce Internetul si alte aplicatii au devenit predominante pe telefoanele mobile.

Tendinta de micsorare a chip-urilor in general reduce puterea de consum in timp ce imbunatateste performanta. Companiile se reunesc pentru dezvoltarea de chip-uri care folosesc un proces avansat de fabricare, care va produce chip-uri cu dimensiuni de doua ori mai mici, a declara Jeff Couture, purtatorul de cuvant al IBM.

Pentru fabricarea chip-urilor se va folosi procesul de 28 nanometri, o imbunatatire fata de actualul proces de 45 nanometri folosit la majoritatea chip-urilor. Procesul de 28 nanometri va permite chip-urilor sa ofere o imbunatatire a performantei cu 40% si o reducere cu 20% al consumului de energie.

Aceste chip-uri vor fi puse in vanzare din a doua jumatate a lui 2010, dar Couture nu a declarat data cand productia in masa ar putea incepe. Este de asteptat ca IBM sa inceapa procesul de 32 nanometri in acest an, iar de anul viitor cel de 28 nanometri. Printre alti parteneri din alianta se numara Chartered Semiconductor Manufacturing, Infineon Technologies si STMicroelectronics.

IBM si partenerii sai ar putea fabrica cu aceasta tehnologie mai devreme decat Intel, care ar putea folosi procesul de 32 nanometri in acest an pentru a produce chip-urile “Moorestown”.

De-a lungul timpului, producatorii au actualizat procesul de fabricare prin dezvoltarea unor chip-uri mai mici, a declarat Nathan Brookwood, analist al companiei de cercetare Insight 64.

Planul difera fata de strategia Intel, care vrea sa faca actualizari arhitecturale prin micsorarea chip-urilor la fiecare doi ani, a declarat Brookwood. Aceste actualizari arhitecturale au ajutat compania sa domine piata.

Arm, un important consumator, ar putea beneficia de noua strategie a IBM. Arm construieste chip-uri de 28 nanometri pentru aplicatiile mobile si licentele destinate producatorilor care au folosit chip-urile in telefoane mobile precum iPhone.

IBM vrea sa usureze procesul pentru consumatori precum ARM sa migreze de la constructia de 32 nanometri catre cea de 28 nanometri.