Producatorul de soft-uri Oracle, care din 2005 a cheltuit mai mult de 34,5 miliarde de dolari pentru achizitii, ar putea disponibiliza mii de angajati pentru a obtine profitul proiectat si dupa preluarea Sun Microsystems, scrie Bloomberg.
Presedintele Oracle, Safra Catz, a declarat ca in primul an achizitia ar putea genera mai mult profit decat au produs adunat companiile PeopleSoft, Siebel Systems si BEA Systems. Oracle va trebui sa concedieze cel putin 5.000 de angajati in special de la divizia de hardware, potrivit Mark Demos, manager la Fifth Third Asset Management.

Catz a estimat ca in primul an achizitia va aduce un castig de 1,5 miliarde dolari in profitul operational, excluzand unele produse. Aceasta ar marca o schimbare a situatiei pentru Sun, ale caror pierderi din ultimele doua trimestre au insumat aproape doua miliarde dolari, dupa ce consumatorii si-au redus cheltuielile pentru echipamente.

Directorul executiv al Sun, Jonathan Schwartz, a inceput deja sa micsoreze salariile pentru a face fata declinului economic, anuntand planuri de reducere a fortei de munca cu mai mult de 6.000 de angajati. Compania a acceptat pretul de achizitie de 7,4 miliarde dolari dupa ce discutiile cu IBM privind o posibila preluare au esuat in urma cu o saptamana.

Serverele reprezinta aproape jumatate din venitul Sun Microsystems. Vanzarile de astfel de masinarii au scazut la nivelul intregii industrii dupa ce consumatorii si-au redus bugetele dedicate tehnologiei pentru a depasi criza financiara.

“Ei vor trata compania ca o afacere foarte profitabila aflata in declin si o vor exploata”, a declarat Andy Mielder, analist Edward Jones. El a sfatuit actionarii sa cumpere actiunile Oracle pe care nu le detin. “Oracle va putea sa faca unele decizii dure in interiorul companiei pe care Sun nu le-ar fi facut niciodata”, a mai spus acesta.

Oracle s-ar putea axa pe limbajul de programare Java de la Sun si pe soft-ul sistemului de operare Solaris, care lucreaza cu cele mai bine vandute programe pentru baze de date. Oracle este depasit doar de Microsoft dupa vanzarile de soft-uri.

Java nu va deveni doar o puternica sursa de venituri, dar, de asemenea, o componenta a planurilor companiei pentru urmatorii anii.

In timpul conferintei cu analistii, CEO-ul Oracle, Larry Ellison, a numit Java “singurul si cel mai important software pe care l-a achizitionat vreodata”.

Ellison sustine acest lucru datorita limbajului de programare Java, folosit destul de mult in scrierea majoritatii soft-urilor pentru companii din intreaga lume, fiind un incredient-cheie in reteta Oracle de a asigura alaturarea mai multor produse pe care le-a achizitionat. De asemenea, Java functioneaza in peste 800 milioane de PC-uri si 2,1 miliarde de telefoane mobile. Producatorii de PC-uri si de telefoane mobile, printre care si Nokia, platesc licenta pentru acest software, scrie Business Week.

“Daca ne uitam la aceste cifre sunt impresionante. Oracle ar putea spune ca este o afacere in valoare de un miliard dolari”, a declarat analistul Brant Thill de la Citigroup, in legatura cu potentialul Java. Totusi, pana in prezent, Java a reprezentat doar 220 milioane dolari din venitul total al Sun de 13,9 miliarde dolari.

De asemenea, Java este un instrument important pentru un set de aplicatii numit Fusion dedicat mediului de afaceri, construit pentru a uni o serie de programe Oracle. Java poate oferi companiei Oracle un raspuns pentru Microsoft dupa ce a incercat sa convinga mai multi dezvoltatori sa incorporeze soft-uri pentru baze de date in produsele lor.

O companie care a “avut un soc” legat de tranzactia Oracle-Sun este IBM care, de asemenea, se bazeaza foarte mult pe Java. Oferta Oracle pentru Sun a depasit oferta IBM de 7 miliarde dolari, care a fost respinsa la inceputul acestei luni. In timp ce Oracle ar putea folosi achizitia pentru a face mai greu pentru IBM sa dezvolte soft-uri care folosesc Java, o persoana apropiata IBM a declarat ca Oracle ar putea folosi Java ca un obstacol impotriva Microsoft.

Cumpararea Sun ofera companiei Oracle acces la soft-uri populare care pot fi folosite impotriva competitorilor. In afara de Java, Oracle detine si Solaris, folosit destul de mult in industrii precum telecom si finante. De asemenea, Oracle preia baza de date MySQL, care este gratuita sub licenta open-source si ar putea ajuta Oracle sa impiedice vanzarile de baze de date SQL Server de la Microsoft catre companii mai mici.

De asemenea, Oracle va face un succes din divizia de servere a Sun, care a fost in pierdere. Oracle a facut o incursiune in piata hardware, dupa un acord cu Hewlett-Packard prin care propunea producerea de servere pentru bazele de date ale Oracle.

Marjele de profit ale Oracle, care sunt printre cele mai mari din industrie, fara indoiala vor fi ajutate de adaugarea diviziei de servere a Sun. “Acolo sunt mai multe provocari decat oportunitati”, a declarat James Staten, analist Forrester Research. Unii analisti din industrie au sugerat ca Oracle sa vanda divizia hardware a Sun pentru a plati dezvoltarea soft-urilor cu o valoarea pe termen lung.

Achizitiile facute de Ellison au transformat compania in cel mai perseverent producator de soft-uri din lume, cu mai mult de 50 de achizitii din 2005. Oracle a cheltuit anul trecut 8,5 miliarde dolari pentru BEA si 10,3 miliarde dolari pentru PeopleSoft, in 2005.

Oracle spera sa adune valoarea din urma tranzactiei in mare parte prin reducerea de costuri pentru a face profitabile diviziile de software si hardware ale Sun. De asemenea, Oracle vrea sa vanda sistemul de operare Solaris si servere alaturi de soft-urile pentru bazele de date.

Brant Thill estimeaza ca Oracle ar putea reduce intre 40% si 70% dintre cei 33.000 de angajati. In afara costurilor de restructurare, Oracle se asteapta ca Sun sa adauge 1,5 miliarde dolari la profit companiei in timpul primului an si doua miliarde in urmatorul an. Executivii Oracle au refuzat sa declare cate posturi vor putea fi eliminate.

Este de asteptat ca Oracle sa genereze mai mult de jumatate decat vanzarile estimate la 23,1 miliarde dolari in 2009 din suportul tehnic si din mentenanta produselor deja licentiate. Aceste contracte de suport tehnic vor aduce marje de profit de 90%.

Predictiile privind profitul Oracle au semnalat ca directorul executiv al companiei, Larry Ellison, ar putea disponibiliza mai mult de 10.000 de angajati, potrivit Toni Sacconaghi, analist Sanford C. Bernstein.

Oracle are mai mult de 84.000 de angajati, in timp ce forta de munca a Sun era reprezentata de mai mult de 33.000 de angajati la sfarsitul ultimului an. Shannon Cross, analist Cross Research, a anticipat cel putin 5.000 de disponibilizari, dar acest numar ar putea creste dupa ce Oracle va absoarbe Sun.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri