Congestia puternica din reteaua de telefonie mobila in urma cutremurului de sambata a fost cauzata de faptul ca un numar prea mare de utilizatori a incercat sa initieze apeluri in acelasi timp, nu au fost disfunctii in retea, au declarat reprezentanti Vodafone Romania.

"Nu se poate spune ca a fost vorba de disfunctiuni. De asemenea, chestiunea a fost rezolvata in cel mai scurt timp, in functie de zona. Au fost cartiere in care s-a putut vorbi dupa 10 minute, altele in care reteaua a functionat dupa 30 de minute, in functie de numarul de oameni care au initiat apeluri in acea zona", a declarat directorul de comunicare al Vodafone Romania, Lidia Solomon, citata de NewsIn.

Si reprezentantii operatorului de telefonie mobila Cosmote considera ca congestionarea retelei de telefonie este normala pentru astfel de situatii deosebite, precum un cutremur sau anumite sarbatori.

"Echipa tehnica a monitorizat constant performanta retelei si a luat toate masurile din punct de vedere tehnic astfel incat sa o readuca in parametri operationali in cel mai scurt timp", potrivit oficialilor Cosmote.

Reprezentantii Cosmote au mai spus ca toate echipele sunt pregatite pentru interventii imediate in teren in cazul in care acest lucru este necesar.

Reteaua de telefonie fixa Romtelecom a anuntat ca a ramas functionala dupa cutremurul produs sambata, desi au existat cateva centrale din Bucuresti in care s-a inregistrat o congestie in primele zeci de minute de dupa eveniment din cauza numarului mare de apeluri.

Totodata, potrivit reprezentantilor Romtelecom, in acel interval de timp imediat de dupa cutremur, traficul in retea a crescut cu mult peste 100%, fata de o zi obisnuia.

Dan Nica, ministru al Administratiei si Internelor, i-a cerut presedintelui Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii sa dispuna un control pentru a fi identificate cauzele ce au condus la disfunctiunile din retelele de telefonie, dupa cutremurul de sambata.

Controlul dispus la operatorii de telefonie incepe in aceasta dimineata.