Prin acest anunt inseamna ca dezvoltatorii pot construi servicii care vor accesa fotografiile, clipurile, notele si comentariile utilizatorilor adaugate pe Facebook, cu permisiunea utilizatorilor. Aceasta este o sansa importanta pentru Facebook, care a exercitat un control puternic asupra aspectului si desfasurarii serviciului, dar si asupra felului in care dezvoltatorii interactioneaza cu acesta.

Facebook nu va percepe taxe pentru aceste instrumente, in schimb spera ca aceasta va dezvolta noi modalitati de accesare a informatiilor pe care le gazduieste si astfel va consolida loialitatea utilizatorilor, permitand acestora sa foloseasca mai des site-ul, au declarat sursele.

Dezvoltatorii ar putea construi un site care va strange doar anumite articole din actualizarile prietenilor pe site sau vor construi un serviciu care va asocia fotografiile utilizatorilor adaugate pe Facebook cu conturile lor active pe alte site-uri, cum ar fi serviciul de email. Pentru a beneficia de noile servicii, utilizatori ar putea fi nevoiti sa permita companiilor accesul la datele lor Facebook, potrivit surselor, iar datele private prezente pe Facebook se vor muta catre constructia de noi servicii.

Site-ul, care a fost prima retea sociala majora ce permite dezvoltatorilor de soft-uri sa construiasca servicii in platforma sa, a resimtit nevoia unui serviciu care sa ingaduie utilizatorilor sa se conecteze cu prietenii Facebook si in afara retelei.

Totusi, Facebook, care are aproximativ 200 de milioane de utilizatori la nivel mondial, a fost criticat pentru faptul ca nu face mai mult si ca solicita dezvoltatorilor sa scrie anumite servicii folosind limbajul de programare Facebook. Alte companii, precum serviciul de micro-blogging Twitter, au generat o marire a numarului de utilizatori datorita deschiderii functiilor principale catre dezvoltatori.