Noile produse si servicii de securitate apar ca urmare a studiilor realizate de grupul IBM X-Force de cercetare in domeniul securitatii care au scos la iveala faptul ca organizatiile infractionale din intreaga lume dezvolta cu o viteza alarmanta noi tehnici de atac cibernetic.

In acelasi timp, companiile utilizeaza din ce in ce mai multe modele de business si exploateaza noile infrastructuri IT cum ar fi cloud computing-ul, virtualizarea si Web 2.0, infrastructuri care ridica noi probleme complexe pentru echipele de securitate.

Noile produse de securitate IBM sunt concepute sa raspunda cerintelor clientilor; permit companiilor sa exploateze noile paradigme tehnologice, ajutandu-le sa faca fata noilor riscuri; si sprijina rezolvarea problemelor cauzate de costuri si de complexitatea unor sisteme de securitate – cum ar fi Protectia Identitatii si managementul securitatii datelor – prin introducerea unor solutii simplificate de securitate.

“Noile modele de calcul solicita in mod fundamental companiilor sa regandeasca modul in care lucreaza privind conformitatea cu standardele, managementul riscului, protectia datelor si aplicatiilor”, a afirmat Brian Truskowski, manager general IBM Internet Security Systems (ISS).

Industria a adoptat o abordare de tipul ‘dezvoltam acum, securizam mai tarziu’, abordare care genereaza costurile enorme si problemele de complexitate care apar in prezent in ceea ce priveste securitatea, adauga el.

Odata cu dezvoltarea retelelor de tip cloud computing, aplicatiile si datele sunt flexibile, usor de accesat si se pot regasi in mai multe locuri diferite la un moment dat, prezentand riscul de infiltrare a virusilor sau de atac informatic.

Pentru aceasta, IBM a lansat Proventia Virtualized Network Security Platform, un instrument virtual care are rolul de a proteja atat componenta fizica, cat si pe cea tip cloud.

Lumea virtuala se confrunta cu riscul de a avea aceleasi costuri de securitate si aceleasi probleme complexe care au cuprins sfera securitatii fizice.

Pentru a infrunta provocarile de securitate ce apar in cadrul sistemelor cloud computing, IBM a initiat un proiect de realizare a unei arhitecturi cuprinzatoare si complexe pentru medii de cloud computing. Acest proiect, care cuprinde sisteme, software, servicii si produse IBM Research si X-Force, se concentreaza pe oferirea unor solutii de securitate cuprinzatoare si cu un grad inalt de automatizare, punand accentul pe izolare, integritate si mobilitate.

Pe masura ce organizatiile continua sa opereze pe web, gradul de raspandire si natura dinamica a aplicatiilor online dau nastere la noi provocari pentru indeplinirea cerintelor de conformitate si securitate. Cauzand chiar mai multa ingrijorare, softwareul de tip malware devine una dintre principalele amenintari.

Site-urile online cum ar fi retelele sociale, blogurile si enciclopediile interactive indeamna utilizatorii sa faca schimb de informatii si sa comunice unii cu ceilalti. Aceasta crestere a interactiunii virtuale ofera hackerilor si infractorilor cibernetici un acces mai usor si posibilitatea de a infiltra softwareul malware in cadrul acestor aplicatii. Drept rezultat, companiile cauta noi metode pentru a proteja datele clientilor si se asigura ca siteurile lor nu au devenit o platforma predispusa atacurilor.