Topul celor mai periculoase amenintari informatice intalnite la nivel mondial in luna martie este dominat de Troieni, de amenintari care mizeaza pe pacalirea utilizatorului pentru a se raspandi, dar si de cativa viermi si virusi.

Subliniind importanta Internetului ca principala sursa de infectare, pe pozitia zece se afla un troian care este injectat in site-urile legitime, care au insa vulnerabilitati. Acesta este folosit doar pentru a determina browserele vizitatorilor sa incarce codul de exploatare a unor vulnerabilitati precum cele detectate de BitDefender sub numele de Exploit.SWF.Gen si Trojan.Exploit.ANPW pe locurile sase, respectiv cinci (aceasta combinatie de amenintari se regaseste in principal pe site-uri infectate din China).

Trojan.Peed.Gen (Storm Worm) a adunat 1,81% din detectii in luna aprilie, dar de aceasta data ca si componenta a altor amenintari.

Locul opt este ocupat de un nou venit - Trojan.KillAV.PT, un malware "utilitar" care opreste orice antivirus sau tool de scanare de pe masina utilizatorului, le blocheaza rularea ulterioara, apoi decripteaza si executa un alt program care fura parolele utilizatorului.

Pe locul sapte se afla Win32.Sality, singurul virus din clasamentul lunii aprilie care infecteaza fisierele polimorfe si modifica fisierele executabile (.exe si .scr), adaugand la sfarsitul acestora o copie a sa, criptata.

Viermele Conficker ocupa locul patru in topul amenintarilor mondiale, sub denumirea generica de Win32.Worm.Downadup.Gen. Modul sau de operare este deja cunoscut pana acum, iar faptul ca inca se raspandeste virulent si face victime semnificative se vede si din procentul de 3,05% detectii.

"Speram ca rata mare de detectie se datoreaza utilizatorilor care au fost infectati anterior folosirii unei solutii antivirus, care acum s-au dezinfectat. Cu toate acestea, in realitate, viermele se raspandeste inca foarte activ, ajutat de o retea considerabila de masini deja infectate", a declarat Sorin Dudea, seful laboratorului Antivirus al BitDefender.

Doi troieni destul de cunoscuti, Wimad si Clicker ocupa locurile doi si trei, iar primul loc este adjudecat de AutorunINF.Gen. Acesta nu reprezinta o amenintare de sine-statatoare, ci o denumire generica pentru troienii care folosesc mecanismul de raspandire bazat pe Autorun.INF, detectati automat, dar pentru care inca nu a fost adaugata o semnatura in baza de date.

Top 10 amenintari informatice ale lunii aprilie 2009

1. Trojan.AutorunINF.Gen 9.00%
2. Trojan.Clicker.CM 8.47%
3. Trojan.Wimad.Gen.1 5.68%
4. Win32.Worm.Downadup.Gen 3.05%
5. Trojan.Exploit.ANPW 2.84%
6. Exploit.SWF.Gen 2.40%
7. Win32.Sality.OG 2.10%
8. Trojan.KillAV.PT 1.91%
9. Dropped:Trojan.Peed.Gen 1.81%
10. Trojan.Exploit.SSX 1.74%
Altele 60.99%





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri