Intel ar putea primi o amenda record de 1 mld. dolari

Intel Corp este acuzata de Uniunea Europeana ca ofera producatorilor de computere reduceri pentru a nu cumpara chip-uri de la companiile rivale si ar putea fi nevoita sa renunte la aceste reduceri si sa plateasca o amenda anti-trust mai mare de un miliard dolari, scrie Bloomberg.
Comisia Europeana va decide in aceasta saptamana in legatura cu acuzatia potrivit careia Intel a amenintat competitia si a lezat consumatorii prin eliminarea Advanced Micro Devices din piata de chip-uri. Penalizarea ar putea depasi amenda record de 497 milioane euro impotriva Microsoft in 2004, dupa ce a folosit in mod abuziv monopolul sau in sistemele de operare ale PC-urilor, a declarat Thomas Graf, avocat anti-trust de la compania de avocatura Cleary, Gottlieb, Steen & Hamilton LLP din Bruxelles.

“Acolo este o fapta impresionanta ce ar insemna o amenda record pentru abuz intr-un caz de monopol, si aceasta ar putea depasi amenda pe care a primit-o Microsoft in urma cu cinci ani”, a declarat Graf.

Decizia comisiei ar putea spori presiunea asupra Intel, dupa ce vanzarile de computere au scazut din cauza declinului economic. Intel, cel mai mare producator de chip-uri, si-a mentinut cota de piata de aproximativ 80% prin oferirea de reduceri care conditionau producatorii de PC-uri sa cumpere toate sau majoritatea chip-urilor de la companie, a acuzat Comisia Europeana.

Intel s-a aflat in disputa cu Uniunea Europeana pentru mai mult de opt ani, in urma unei plangeri facute de AMD. Intel, care se confrunta cu un proces civil in urma unei reclamatii facute de AMD la Curtea Federala Americana si cu o investigatie facuta de Comisia Federala de Comert Americana pentru practici anti-concurentiale, va face, probabil, un recurs la apelul Curtii Europene pentru a preveni interdictia Uniunii Europene in privinta reducerilor, au declarat avocatii.

“O mare parte din afacerea lor este bazata pe aceasta strategie a preturilor”, a declarat David Anderson, partener anti-trust la compania de avocatura Berwin Leighton Paisner din Bruxelles. “Daca iti aperi strategia, iti aperi ceva care este destul de valoros pentru tine. Ei folosesc o aparare ferma si vor crea un joc lung”, a adaugat David Anderson.

Producatorul de chip-uri a argumentat ca a operat corect intr-o industrie competitiva, producatorii de computere alegand chip-urile dupa calitate si performanta, a declarat Intel. Disputa potrivit careia AMD afirma ca Hewlett-Packard a fost “fortata” sa foloseasca procesoare Intel denatureaza realitatea, a declarat Intel in procesul Delaware.

Robert Manetta, unul dintre purtatorii de cuvant ai Intel, a declarat ca practicile companiei sunt “legale, incurajeaza competitia si sunt benefice consumatorilor”.

Avocatii se asteapta la o amenda record din cauza penalizarilor care sunt bazate pe 30% din vanzarile de produse si sunt inmultite cu numarul de ani in care incalcarea legii a avut loc. Comisia poate mari taxele impotriva marilor companii ca un factor de descurajare. De asemenea, este imposibila cooperarea cu anchetatorii.

Vanzarile Intel din Europa de anul trecut au fost de 7,1 miliarde dolari, ceea ce inseamna ca amenda poate fi de 2,1 miliarde dolari, ceea ce ar putea fi inmultit cu numarul de ani in care a fost incalcata legea.

“Avem noi orientari de amendare, iar durata de incalcare a legii este destul de mare”, a declarat Graf. Intel a avut vanzari importante in piata si au fost raportate tensiuni intre Intel si comisie, ce ar putea face Comisia Europeana mai putin indulgenta.

In luna iulie a anului trecut, Comisia Europeana a acuzat Intel ca ofera retailerilor de computere importante reduceri pentru a nu vinde masinarii care sa foloseasca chip-urile AMD. Aceasta acuzatie a venit dupa un set de acuzatii din 2007 in care Intel oferea reduceri si costuri de vanzare mult mai mici producatorilor, precum Dell si HP, pentru a-i convinge sa nu foloseasca chip-urile AMD, potrivit Curtii Supreme de Judecata.

Profitul Intel din primul trimestru a scazut cu 55%, la 647 milioane dolari, sau 11 centi per actiune, fata de anul precedent, din cauza cererii scazute pentru computere. Compania a semnalat ca in perioada curenta vanzarile nu se vor insanatosi.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
Tinder lansează apelurile video în aplicație
Setari Cookie-uri