In urma acestei reduceri, dividendul final va fi de 6,5%, in conformitate cu estimarile analistilor, si cu aproximativ 59% mai mic decat in anul financiar 2007-2008.

De asemenea, prin aceasta mutare, BT (British Telecom) incearca sa acopere golurile din fondul de pensii, care este cel mai mare sistem de astfel de beneficii din Marea Britanie, potrivit Financial Times.

BT a anuntat ca sistemul de pensii a avut, incepand cu data de 31 martie, un deficit de 2,9 miliarde lire sterline, comparativ cu excedentul net de anul trecut de doua miliarde lire sterline. Compania intentioneaza ca in urmatorii ani sa creasca contributia anuala a pensiilor la 525 milioane lire sterline, fata de 280 milioane lire sterline.

Reducerile de personal se adauga la cele facute in perioada 2008-2009, care au afectat 15.000 angajati. Grupul are 147.000 de angajati, dintre care 105.000 au contracte de munca permanente. “Ne asteptam la reduceri cu un nivel asemanator pentru anul viitor”, a anuntat compania telecom.

Decizia de reducere a dividendelor este o lovitura pentru companie, care si-a achitat constant datoria prin rate mic, dupa ce a fost fortata in 2001 sa acopere datorii care la momentul respectiv ajungeau la 30 miliarde dolari.

BT a anuntat ca va percepe o taxa de 1,3 miliarde lire sterline pentru contractele Global, subsidiara care furnizeaza servicii de retelistica si IT pentru companiile globale.

“Trei din cele patru divizii ale BT au avut o performanta in ciuda competitiei acerbe si a crizei economice globale”, a declarat directorul executiv al companiei, Ian Livingston.

El a reamintit viziunea sa asupra performantei Global Services, pe care a declarat-o “inacceptabila”. “In timpul anului am schimbat conducerea BT Global Services si am inceput reconstructia diviziei”, a adaugat Livingston.

El a adaugat ca vor avea loc reduceri ale costurilor operationale si ale cheltuielilor de investitie cu mai mult de un miliard de lire sterline in urmatorul an financiar, pentru a imbunatati fluxul de numerar.

Veniturile pe intreg anul au crescut cu 3% - la 21,3 miliarde lire sterline, in timp ce profitul care include taxele Global Services a adus grupului pierderi de 134 milioane lire sterline, fata de anul anterior in care a incasat un profit de 1,97 miliarde lire sterline.

Veniturile din trimestrul al patrulea au crescut cu 1% - la 5,4 miliarde lire sterline, cu pierderi de 1,2 miliarde lire sterline, fata de 494 milioane lire sterline, profitul din anul anterior.