Reteaua sociala online Facebook a devenit o modalitate folosita de escroci pentru a transmite "viermi" informatici, in scopul obtinerii de bani de la utilizatori, a anuntat producatorul de programe antivirus, PandaLabs.
Ultima varianta de "vierme" aparuta din familia Boface, denumita Boface.BJ.worm, foloseste Facebook pentru a descarca de pe Internet si a instala un program de protectie fals, iar apoi prin manifestarile produse pe calculatoarele utilizatorilor retelei de socializare, ii convinge pe acestia sa cumpere un program antivirus fals, informeaza NewsIn.

Facebook a fost aleasa de catre escroci datorita popularitatii mari a retelei si a potentialului sau de a ajunge la numerosi utilizatori.

Potrivit datelor centralizate de catre cei de la Panda, in urma scanarilor efectuate online, un procent din calculatoarele verificate erau infectate cu un vierme din familia Boface, incepand cu luna august 2008.

"Extrapoland aceste cifre la un numar estimativ al utilizatorilor de Facebook, in jur de 200 milioane, noi estimam ca aproximativ doua milioane de utilizatori ar putea fi infectati. Numrul de variante creste deoarece scopul escrocilor este de a infecta cat mai multi utilizatori si implicit de a-si spori veniturile. Utilizatorii retelelor de socializare au incredere, de obicei, in mesajele pe care le primesc, asa ca numarul de accesari este foarte mare", a declarat un reprezentant PandaLabs.

Boface.BJ.worm ajunge in calculatoare prin mesajele de email cu atasamente, descarcari de pe Internet, fisiere transferate pe canale de chat sau retele peer-to-peer si infecteaza utilizatorul. Odata ce calculatorul este infectat, cand utilizatorul se va conecta la contul de Facebook, "viermele" va trimite un mesaj tuturor prietenilor din lista, prin care ii invita sa vizioneze un fisier video de la o adresa de Internet denumita YuoTube (asemanatoare cu renumitul site YouTube). Pentru a accesa fisierul, celor curiosi li se va cere sa descarce un program. Dacă acestia accepta, "viermele" se va instala si vor incepe sa fie afisate mesaje care atentioneaza ca s-a infectat calculatorul, iar utilizatorul trebuie sa cumpere un antivirus (fals), oferit ca solutie.

Pentru a preveni acest tip de fraude, cei de la PandaLabs ii sfatuiesc pe toti utilizatorii de Internet, si in special ai retelelor de socializare, sa nu acceseze link-uri suspecte de la surse care nu sunt de incredere, iar daca totusi o fac, sa nu descarce niciun fisier executabil. Daca oamenii incep sa primeasca mesaje de avertizare cu privire la infectarea calculatorului, nu trebuie introduse detalii ale cardului de credit, pentru a evita posibile fraude.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
Gigantul Facebook estimează că 50% din angajați vor lucra de acasă permanent
Setari Cookie-uri