Motorul de cautare considerat un important rival al gigantului web Google, datorita informatiilor precise pe care le ofera, a fost lansat la sfarsitul saptamanii trecute, scrie presa internationala.
Wolfram Alpha este un motor de cautare care filtreaza informatiile si datele stocate in propria baza de date pentru a raspunde cererilor de cautare specifice. Scopul este de a raporta un singur rezultat de cautare cu raspunsul exact, decat o lista de mii de pagini web care ar putea sau nu sa contina informatia ceruta, ca in cazul altor motoare de cautare, precum Google si Yahoo.

Rezultatele sunt date prin pagini explicate, fata de cautarile obisnuite care contin o simpla lista de site-uri ce ar putea sa ajute la rezolvarea cerintelor utilizatorului.

De exemplu, daca utilizatorul vrea sa afle cum este vremea in Manchester, motorul va prezenta un grafic al mediei temperaturilor, al precipitatiilor si al altor informatii legate de conditiile meteorologice.

Sistemul construit de fizicianul britanic Stephen Wolfram poate raspunde la intrebari, cum ar fi inaltimea muntilor, sau poate oferi informatii cum ar fi date despre produsul intern brut al unei tari.

De asemenea, poate rezolva intrebari matematice complicate, statistici si poate crea harti ale evenimentelor naturale.

Datele consultate sunt alese si gestionate de personalul de la Wolfram Research, care asigura afisarea in sistem. Wolfram Alpha dispune de 10.000 de computere care sunt legate de cinci centre de date ce genereaza raspunsuri.

In timpul unei demonstratii la Universitatea Harvard, Steven Wolfram a declarat ca “scopul acestui motor de cautare este de a face accesibile cunostintele expertilor pentru oricine, oricand si oriunde”.

Inventatorul programului Wolfram Alpha a minimalizat discutiile potrivit carora sistemul ar putea fi un rival important al Google, dar l-a prezentat ca pe o modalitate prin care oamenii primesc mai multe informatii de pe Internet.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
ANCOM a cerut furnizorilor de Internet blocarea accesului la site-ul sancționat
Setari Cookie-uri