Romania ocupa locul 19 intr-un clasament al celor mai atractive destinatii pentru outsourcing din lume, in urcare cu 14 pozitii fata de 2007, arata un index realizat de compania de consultanta A.T. Kearney, care cuprinde 50 de tari. Romania ocupa a treia pozitie in ierarhia pe Europa, fiind devansata doar de Bulgaria (locul 13) si Estonia (locul 18).
“Bulgaria si Romania sunt tarile castigatoare din Europa, cele doua pastrandu-si pozitiile confortabile pe care le ocupa in cadrul indexului. Membre ale Uniunii Europene (UE), dar care beneficiaza de avantajul costurilor mai reduse comparativ cu majoraritea celorlalte tari din UE, Romania si Bulgaria sunt noile stele ale Europei in materie de outsourcing”, se arata in studiul A.T. Kearney.

In topul celor mai atractive state din Europa pentru outsourcing, Estonia, Bulgaria si Romania sunt urmate de Lituania (locul 21), Letonia (locul 22), Marea Britanie (locul 31), Cehia (locul 32), Rusia (locul 33), Germania (locul 34) si Ungaria (37).

Romania a avut cea mai fulminanta ascensiune in indicele atractivitatii pentru outsourcing din toate cele 50 de state, in vreme ce alte tari europene au scazut puternic in clasament. Cehia, care s-a situat pe pozitia a patra in 2004, se afla acum doar pe locul 32, in vreme ce Polonia ocupa locul 38, fata de 18, acum doi ani.

Studiul A.T. Kearney, intitulat “Global Services Locations Index” (GSLI), masoara atractivitatea unei tari pentru investitorii in outsourcing, pe baza a trei indicatori principali: componenta financiara si de costuri, resursele umane, mediul macroeconomic si de business.

Romania si-a imbunatit pozitia pe care o ocupa in clasamentul din acest an datorita cresterii inregistrata de indicatorul referitor la mediul economic si de business. Comparativ, Polonia a consemnat o scadere a aceluiasi indicator, insa se plaseaza in continuare deasupra Romaniei la categoria respectiva.

De asemenea, chiar daca indicatorul componentei financiare si de costuri a avansat cu acelasi ritm, atat in Polonia, cat si Romania, costurile sunt mai reduse in Romania pentru ca Polonia a pornit de la un nivel mai ridicat. Romania si Bulgaria ocupa insa printre cele mai slabe pozitii din Europa in ceea ce priveste nivelul de pregatire al resurselor umane, doar Lituania si Letonia obtinand un punctaj mai mic.

Primele zece pozitii din clasament sunt ocupate de India, China, Malaiezia, Tailanda, Indonezia, Egipt, Filipine, Chile, Iordania si Vietnam. India, China si Malaiezia, toate destinatii asiatice, se mentin pe primele locuri in clasament inca de la prima editie, din 2004. Totodata, India si Filipine au 50% din piata mondiala de Business Process Outsourcing (BPO-), care a generat venituri de 30 de miliarde de dolari (22,1 mld. euro) doar in ultimii doi ani.

Pe piata locala a proceselor de BPO, care presupun externalizarea activitatilor care nu au o functie de baza in organizatii, activeaza companii ca Genpact, Wipro Technologies, Accenture sau TechTeam. Companiile de BPO sunt printre cei mai mari angajatori chiar pe timp de criza, Genpact angajand 20-30 de oameni lunar, in vreme ce Wipro a anuntat ca va recruta cateva sute de oameni in acest an.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri