Rocada in board-ul grupului Xerox

Xerox Corp, cel mai mare producator de printabile, a anuntat ca Anne Mulcahy va fi inlocuita de actualul presedinte, Ursula Burns (foto), in functia de director executiv al companiei.
Compania a mai anuntat ca Anne Mulcahy va ramane in conducerea companiei. Ea lucreaza in cadrul Xerox de mai bine de 30 de ani si a venit la conducerea companiei in 2001, confruntandu-se cu o revarsare de trimestre repetate cu vanzari in scadere.

Criza din IT din 2001 a lasat Xerox cu importante datorii si a inregistrat prima pierdere anuala din ultimii cinci ani.

In acest context, Mulcahy a eliminat diviziile neprofitabile, cum ar fi copiatoarele personale si a disponibilizat aproximativ 20.000 de angajati. Recesiunea adancinta s-a dovedit o alta piedica, dupa ce clientii si-au redus bugetele pentru tehnologie, ceea ce a determinat o reducere a salariilor pentru a sustine profitabilitatea, scrie Bloomberg.

“A preluat o companie care a pierdut o importanta cota de piata, nu a fost competitiva, a ramas in urma din punct de vedere al lansarii pe piata de noi tehnologii si a fost la un pas de faliment, dar ea a transformat-o intr-o companie care a revenit pe crestere”, a declarat Shannon Cross, analist Cross Research.

Burns a fost alaturi de ea in tot acest timp, alaturandu-se companiei Xerox in 1980. Aceasta promovare o va face singura femeie de culoare care ocupa pozitia de CEO dintre primele 150 companii ale topului Fortune 500, potrivit purtatorului de cuvant Mike Moeller.

“Pentru o buna parte din ultimii 10 ani, ea a fost alaturi de mine si a ajutat la revenirea Xerox”, a declarat Mulcahy la intalnirea actionarilor.

Burns, care a preluat functia de presedinte in 2007, anterior a condus divizii precum dezvoltarea de produse si maketing. Aceasta va prelua oficial functia pe data de 1 iulie.

In 2000, actiunile Xerox au scazut cu 30%, dupa ce fostul CEO Richard Thoman a condus la pierderea unei linii de credit in valoare de sapte miliarde dolari. La venirea lui Mulcahy, in 2001, pretul actiunilor s-a dublat.

In 2007, executivul a reinstalat dividendul trimestrial al companiei, dupa ce a fost oprit in 2001. In ultimul trimestru, Xerox a raportat un profit trimestrial plat dupa ce a redus cheltuielile administrative cu 11 procente.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri