Ratele de castig in crestere si posibila recuperare economica “ademenesc” companiile IT bogate sa faca noi achizitii, iar multe dintre acestea se asteapta ca valul de tranzactii sa aiba loc in a doua jumatate a anului, scrie presa internationala.

Importante companii IT, ca IBM, precum si jucatori mai mici, ca NetSuite, care au reusit sa echilibreze bilantul financiar dupa prejudiciile recesiunii, urmaresc noi oportunitati de crestere, scrie publicatia redOrbit.com.

Anul a inceput deja cu tranzactii importante, dupa ce Oracle a achizitionat Sun Microsystems pentru 7,1 miliarde dolari, iar NetApp a anuntat saptamana trecuta ca a achizitionat Data Domain pentru 1,5 miliarde dolari.

Executivii companiilor IT sustin ca ritmul achizitiilor ar putea fi accelerat in urmatoarele luni. Cu toate acestea, majoritatea tranzactiilor vor fi cel mai probabil de nivel mediu sau mic.

Executivii au admis faptul ca posibilele tinte de achizitii sunt mai ieftine in prezent decat in urma cu cateva luni. Cu toate acestea, companiile vizate sunt impartite in companii a caror evaluare a atins cel mai mic nivel sau in companii a caror evaluare ar putea sa scada chiar daca economia va arata semne de redresare.

“Evaluarea ar putea sa scada”, a declarat directorul executiv al Sybase, John Chen. “Cumva, toata lumea crede ca situatia se va redresa. Cred ca vom sta deoparte pentru o perioada”, a adaugat John Chen. Compania urmareste posibile achizitii pentru a creste divizia de telefonie mobila intre companii.

De asemenea, Enrique Salem, CEO al Symantec, a declarat ca se asteapta ca valoarea companiilor sa scada in urmatoarele luni si s-a declarat rabdator in privinta achizitiilor.

“Avem rezerve in valoare de doua miliarde dolari, datorii foarte mici si un venit recurent ridicat, iar acest motiv ne da oportunitatea de a face achizitii si fuziuni”, a declarat Salem, adaugand ca urmareste achizitionarea de companii pentru a extinde divizia sa principala de securitate, stocare si management al sistemelor.
Cu toatea acestea, “valoarea companiilor private ar trebui restabilita. Nu cred ca la momentul acesta intreprinderile private au realizat ca a fost o schimbare in economie”, a declarat acesta.

Unii executivi din industrie considera ca valoarea companiilor este destul de mica pentru inceperea achizitiilor.

Ari Balogh, director tehnologic al Yahoo, a numit “incantatoare” actualele evaluari ale companiilor IT, dupa ce le-a comparat cu nivelurile din urma cu cateva luni. “Este un moment bun pentru achizitii”, a declarat Balogh.
Yahoo incearca sa adauge caracteristici ale retelelor sociale, proces care face parte din strategia de revenire a companiei. “Pot garanta ca vor avea loc cateva achizitii”, a adaugat Ari Balogh.

Mark Loughridge, director financiar al International Business Machines, a impartasit aceeasi idee cu Balogh. “Trec printr-o revizuire a tranzactiei in fiecare saptamana”, a declarat reprezentantul IBM. Actualul climat furnizeaza un “teren fertil” pentru achizitii, a adaugat acesta.

Producatorul american de ceramice si sticlarie folosita in aplicatii tehnologice Corning Inc, care de-a lungul timpului nu a fost un cumparator agresiv, este, de asemenea, interesat de achizitii atractive. Directorul financiar al companiei, Jim Flaws, a declarat ca firma sa isi va extinde echipa de fuziuni si achizitii.

Companiile care anterior erau prea scumpe pentru a fi achizitionate, acum in mijlocul recesiunii sunt disponibile la preturi atractive, a declarat Flaws. “Chiar in acest moment avem capitalul necesar pentru a face achizitii si urmarim activ piata”, a adaugat acesta.

Presedintele Dell, Steve Shuckenbrock, a sugerat companiilor ca ar trebui sa actioneze repede sau ar putea pierde potentialele tinte dupa ce un val de consolidare va lovi industria.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Yahoo! Messenger isi da ultima suflare: cum iti salvezi convorbirile