Compania testeaza acum prototipul numit DMFC (direct methanol fuel cell). Cartusul contine o sursa pasiva de combustibil alternativ in cocentratie mare, care produce electricitate printr-o reactie chimica.
Dupa trei ani de amanari, Toshiba a anuntat ca produsele vor fi puse in vazare in 2007.
Celulele de combustibil utilizeaza alcool sau hidrogen si pot oferi de 10 ori mai multa energie pe unitate de greutate decat bateriile litiu-ion.

Toshiba creaza doua versiuni ale celulei cu combustibil. Una pentru playerele muzicale digitale cu memorie flash, precum iPod Shuffle de la Apple Computer. Cea de a doua versiune este creata pentru playerele muzicale digitale bazate pe drivere hard disk (HDD), precum iPod Photo sau playerul Toshiba Gigabeat.

Potrivit prezentarii facute de Toshiba, versiunea 100-milliwatt are aceasi forma si marime ca si un pachet de guma si poate asigura 35 de ore de functionare pentru playerele cu memorie flash cu o singura incarcare cu 3.5 mililitri.

Versiunea 300-milliwatt are marimea unui pachet de carti de joc si poate asigura aproximativ 60 de ore de functionare cu o singura incarcatura de 10 mililitri pentru playerele HDD.

Insa Toshiba nu a specificat daca celulele cu combustibil vor putea fi reincarcate, sau vor fi vandute ca produse de unica folosinta. Acest detaliu ar putea depinde de descoperirile Comisiei Electrotehnice Internationale, care studiaza prototipul prin prisma standardelor si specificatiilor internationale de siguranta pentru micro celulele cu combustibil.

Si alte companii lucreaza la crearea unor dispozitive similare care sa creasca durata de functionare a bateriei dispozitivelor mobile precum notebook-uri, playere MP3 si telefoane mobile.

IBM si Sanyo Electric au dezvoltat un prototip al unui sistem cu metanol pentru notebook-urile ThinkPad. Celula cu combustibil poate fi utilizata ca o sursa alternativa de energie.

UltraCell a dezvoltat o noua sursa de energie pentru dispozitivele electronice portabile care are de doua ori densitatea bateriilor litiu-ion.

Medis produce o celula cu combustibil, numita Power Pack, care furnizeaza un plus de 20 de ore de functionare pentru telefoanele mobile, camere digitale, PDA-uri si playere MP3.