IDC se asteapta ca in acest an sa fie vandute 26,4 milioane de netbook-uri datorita unei cereri mari venita din America Latina, Asia si Statele Unite. Anterior, compania de cercetare estimase 22 milioane de netbook-uri vandute in 2009.

Netbook-urile sunt laptop-uri cu preturi mici, optimizate pentru navigarea pe Internet si alte aplicatii de baza.

Noile cifre ar putea reprezenta o crestere de 127% fata de 2008, dupa ce mai multi consumatori aleg netbook-urile ca un inlocuitor al computerului de acasa in tarile dezvoltate sau ca un prim computer in pietele in curs de dezvoltare.

“Am vazut o cerere mai mare decat ne asteptam in mai multe zone, iar acum companiile de telefonie mobila au inceput sa reduca preturile la modele, ceea ce mareste cererea”, a declarat analistul IDC, Bob O'Donnell.

De asemenea, analistul a mai declarat ca nu se poate estima daca netbook-urile Acer cu sistem de operare open source Android ar putea ameninta cota Microsoft in piata sistemelor de operare.

“Problema este ca oamenii folosesc mini-laptop-urile pentru exact acelasi lucru pentru care folosesc si notebook-urile. Ei vor dori in continuare ca aplicatiile si soft-urile cu care sunt obisnuiti sa functioneze”.

Acer a anuntat saptamana aceasta ca din trimestrul al treilea va vinde netbook-uri care folosesc sistemul de operare Android.