"Pentru moment, criza nu a avut efecte negative" asupra operatorilor de sateliti de telecomunicatie, a declarat Rachel Villain, director pe telecomunicatii al cabinetului specializat Euroconsult, citat de NewsIn.

Operatorii de satelit beneficiaza de inmultirea numarului de canale de televiziune, mai ales in regiunile emergente, precum si de evolutia tehnologica catre televiziunea de inalta definitie (TVHD).

Dupa trecerea la standardul TVHD, "un post de televiziune va avea nevoie de o capacitate de transfer de patru ori mai mare decat a unui post standard" pentru a putea emite, a precizat Deutsche Bank, intr-un studiu consacrat sectorului.

In plus, operatorii de televiziune vor beneficia de alte avansuri tehnologice precum serviciile de internet prin satelit - singura optiune pentru regiunile izolate - precum si de retelele guvernamentale sau ale companiilor.

Principalii patru operatori (SES din Luxemburg, Intelsat din SUA, Eutelsat din Franta si Telesat din Canada), ce controleaza aproximativ doua treimi din cifra de afaceri a sectorului pe plan mondial, afiseaza o tarie financiara considerabila.

Ingorand criza, Eutelsat a majorat deja de doua ori obiectivul privind cifra de afaceri pentru 2009.

"Sectorul aerospatial rezista bine la recesiune", existand deja 19 comenzi pentru sateliti comerciali geostationari pana in luna iunie (fata de totalul de 26 pentru intreg anul 2008), a confirmat Denis Bensoussan, de la divizia aerospatiala a asiguratorului Hiscox, specializat pe sector.

"Acest numar de comenzi se traduce intr-o activitate sustinuta in urmatorii doi sau trei ani", a adaugat acesta.

Aceasta este o veste buna pentru industria aerospatiala, reprezentata in Europa de catre EADS Astrium si grupul franco-italian Thales Alenia Space.

Programele guvernamentale - in domeniul securitatii, observarii Terrei, comunicatiilor prin satelit, navigatiei - reprezinta proiecte pe termen lung si nu sunt susceptibile conjuncturilor economice pe termen scurt.

Agentiile militare si civile "vor lansa un total de 770 de sateliti in urmatorii zece ani, marcand o crestere de 55% fata de deceniul precedent", afirma Euroconsult.