Problema securitatii a fost, pana de curand, obstacolul principal in adoptarea retelelor fara fir, intrucat primele standarde de securitate s-au dovedit ineficiente, si astfel, multi utilizatori au inceput sa se teama de folosirea solutiilor wireless.

In ultimul an, insa, a crescut numarul de retele fara fir la nivel de utilizatori domestici. In cazul companiilor, cea mai mare parte a acestora se folosesc de tehnologia fara fir, astfel incat securizarea informatiilor ar trebui sa fie o prioritate pentru ele.

In ciuda acestui lucru, studii internationale releva faptul ca in jur de 64% dintre companii neglijeaza securitatea retelelor Wlan (Wireless Area Network). Numai 47% dintre acestea folosesc sisteme de protectie si criptare adecvate, iar mai putin de 30% utilizeaza orice forma de preventie a intruziunii in cadrul retelei, potrivit aceluiasi studiu.

In proportie de peste 80%, configurarile retelelor wireless sunt facute de catre proprietarul retelei sau de o cunostinta a acestuia.

Problemele care apar in activitatea specialistilor Computer Troubleshooters se inscriu intr-o gama foarte variata; astfel, ele difera de la cele mai simple, precum instalarea deficitara a retelelor, nefunctionarea corecta a router-ului, nesecurizarea acestuia, pana la probleme mai severe, constand in atacuri informatice care deriva de la intrarea neaprobata in computer pana la infectarea cu virusi periculosi.

"Routerele din ziua de azi au o interfata prietenoasa si sunt usor de configurat. Orice utilizator-persoana fizica, citind cu atentie manualul, ar putea configura de unul singur router-ul personal. Doar 10% din cazuri prefera sa apeleze la un specialist", declara Marius Stanca, director general Computer Troubleshooters Romania.

In urma unei observari atente pe o perioada de sase luni a utilizatorilor de retele fara fir, Computer Troubleshooters Romania constata ca, in procent de 90%, este necesara interventia unui specialist IT la instalarea si configurarea acesteia, pentru prevenirea atacurilor informatice ulterioare.