CGAP, un centru de cercetare care lucreaza pentru extinderea serviciilor financiare in tarile dezvoltate a anuntat ca acoperirea mobila a ajutat la aceasta dezvoltare.

Serviciile financiare prin telefonie mobila reprezinta unul dintre cele mai atractive puncte din industria wireless, dupa ce in tarile dezvoltate popularitatea banking-ului online a inregistrat un repaus.

“Exista destul de mult entuziasm, dar foarte putini inteleg ce se intampla la nivel de implementare, care este inca limitat”, a declarat Mark Pickens, analist CGAP.

CGAP se asteapta ca de la sfarsitul acestui an sa aibe loc mai mult de 120 de implementari ale serviciilor bancare mobile in tarile in curs de dezvoltare, dupa ce operatori din mai multe tari emergente au inceput sa lanseze servicii de acest tip.

Noile estimari privind piata financiara mobila se regasesc intr-un studiu comun al GCAP si al grupului din industrie GSMA, ce urmeaza sa fie publicat saptamana viitoare la Mobile Money Summit in Barcelona.

Pickens a declarat ca din cele cinci miliarde dolari operatorii telecom ar putea sa salveze mai mult de doua miliarde dolari din schimbarea brusca a consumatorilor, iar imbunatatirea serviciilor financiare ar putea creste venitul per utilizator in medie cu 1,10 dolari lunar.

In Africa, doar unul din cinci oameni are conturi bancare, majoritatea din cauza costurilor prohibitive ale bancilor pentru anumite operatiuni in zone importante de pe continent, unde majoritatea din cei un miliard de locuitori au venituri de cativa dolari pe zi sau mai putin.

Totusi, telefoanele mobile se raspandesc extrem de rapid, de la doar 50 milioane in 2003 la 270 milioane in 2007, potrivit GSMA.

Domeniul serviciilor financiare prin telefonul mobil in aceste piete a crescut rapid, de la transfer de bani prin mesaje text la plati pentru aproape orice.

Exista aproximativ un miliard de oameni in pietele emergente care au telefoane mobile, dar nu si conturi bancare. CGAP se asteapta ca numarul sa creasca la 1,7 miliarde in 2012, cu aproximativ unul din cinci consumatori care sa foloseasca serviciile bancare prin telefon intr-o piata care va ajunge la cinci miliarde dolari.

Cei mai optimisti cercetatori se asteapta ca in cativa ani mai mult de un miliard de oameni din pietele emergente sa inceapa sa foloseasca tranzactiile bancare mobile, in timp ce altii sunt mult mai prudenti in estimari decat CGAP.

Dupa ce majoritatea bancilor au renuntat sa concureze ca independente in aceasta piata si au cunoscut un nou canal pentru a intra in legatura cu potentialii consumatori, operatorii telecom sunt pregatiti pentru a lansa servicii financiare mobile in majoritatea tarilor in curs de dezvoltare.

In februarie, Bill Gates a promis un imprumut de 12,5 milioane dolari pentru a ajuta accesul tarilor in curs de dezvoltare la serviciile de banking.