Business Software Alliance (BSA) anunta prima condamnare din Romania a unei persoane juridice, cumulativ cu persoana fizica, pentru incalcarea drepturilor de autor asupra programelor software.
Societatea comerciala condamnata, cu sediul in Sibiu, a produs un prejudiciu total de 5.689 euro, prin utilizarea de programe software fara licenta, necesare in domeniul in care activeaza – arhitectura. Pe langa aceste despagubiri, societatea comerciala a fost obligata sa plateasca si o amenda penala in valoare de 20.000 lei, iar administratorul, de 3.000 lei. Amenda penala inseamna automat aparitia unui cazier.

In cazul persoanelor fizice romane, prima sentinta de condamnare la inchisoare cu executare a fost pronuntata in 2007, impotriva unui distribuitor stradal de CD-uri piratate. Anterior acestei sentinte cu executare, in Romania au existat doar condamnari cu suspendare.

Ulterior, in 2008-2009, rapoartele BSA arata ca au fost pronuntate peste 50 de condamnari pentru incalcarea drepturilor de autor asupra programelor software, in unele cazuri pedepsele fiind, de asemenea, de inchisoare cu executare.

Cea mai mare pedeapsa in cazul persoanelor fizice a fost pronuntata in Bucuresti, in cazul unui distribuitor de software pirat, care a primit 6 ani si 7 luni de inchisoare.

Acestea sunt rezultatele a peste 700 de verificari la persoane fizice si juridice, ce au avut loc in 2008 si in primele luni din 2009. Controalele au fost realizate in mod coordonat, la nivelul mai multor judete, in locatii multiple ale societatilor vizate.

Business Software Alliance este principala organizatie dedicata promovarii unui univers digital sigur si legal. Programele BSA sprijina inovatia tehnologica prin campanii educationale si initiative publice, care promoveaza protejarea drepturilor de autor, securitatea informatica, comertul electronic. Printre membrii BSA la nivel mondial se numara Adobe, Apple, Autodesk, Corel, CyberLink, Microsoft, Mindjet, Quark, Siemens, Symantec etc.

Urmatoarele companii sunt partenere BSA in promovarea software-ului legal in Romania: Bitdefender, GeCAD, Graphisoft, Kepler-Rominfo, Romsym Data, Softwin.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri