BitDefender, producatorul autohton de solutii de securitate de nivel mondial, a anuntat clasamentul celor mai raspandite amenintari informatice in Romania, aferent lunii mai.

“Clasamentul lunii mai este clar dominat de amenintarile informatice de tip troian, care se bazeaza exclusiv pe retelele de socializare pentru a se infiltra in sistemele personale. Acest tip de amenintare este foarte raspandit si din cauza faptului ca se dezvolta cu un minim de efort si cheltuieli”, a declarat Sorin Dudea, seful Laboratorului Antimalware BitDefender.

Chiar daca topul este dominat de amenintarile informatice tip troian care profita de retelele de socializare, pe ultimul loc gasim un vierme denumit Win32.Worm.Delf.NFW, care se propaga singur prin intermediul popularelor canale de distributie in sistem P2P, precum DC++ sau oDC.

Pe pozitia a noua gasim un virus polimorfic, Win32.Sality.OG, care modifica fisierele executabile (.exe si .scr) prin alipirea unui acronim la sfarsitul extensiei, creand astfel o noua varianta. Pentru a se ascunde in sistem, acesta foloseste un rootkit, conceput pentru camuflarea printre procesele care ruleaza in sistem. Acelasi sistem de raspandire este folosit si de troianul Trojan.VB.BO.

Troianul Trojan.JS foloseste in schimb o tactica total diferita, incercand sa redirectioneze browserul catre alte pagini care contin vulnerabilitati pentru diferite versiuni ale unor programe precum Adobe Acrobat Reader sau Adobe Flash Player.

Pe locul doi il gasim pe Exploit.SWF.Gen, care se raspandeste prin vulnerabilitatile din Flash Player, in timp ce locul intai ii este rezervat lui Trojan.AutorunINF.Gen, un troian care se foloseste de fisierele Autorun si se raspandeste in sistem prin directoare si dispozitive de stocare externe.

Top 10 amenintari informatice ale lunii mai 2009 in Romania:

Pozitie
Denumire %
1. Trojan.AutorunINF.Gen 9,87
2. Exploit.SWF.Gen 6,07
3. Trojan.Clicker.CM 5,81
4. Win32.Worm.Downadup.Gen 4,35
5. Trojan.JS.PYV 3,89
6. Trojan.Autorun.AET 3,69
7. Trojan.JS.PYZ 3,21
8. Trojan.Vb.BO 3,14
9. Win32.Sality.OG 3,11
10. Win32.Worm.Delf.NFW 2,38
Altele 54,48


Drive-by-download components...
Citeste si: Drive-by-download components dominate February's list of top ten...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si