Taiwan Semiconductor Manufacturing, cel mai mare producator de chip-uri, a devenit una dintre primele companii IT care pariaza pe o recuperare globala si relanseaza planurile de investitii care au fost intrerupte de criza economica, scrie Financial Times.
Fondatorul TSMC Morris Chang, care a revenit la conducerea companiei ca director executiv in urma cu o saptamana, a declarat ca TSMC se va axa pe consolidarea tehnologica, precum si pe capacitatea sa de fabricare. “Noi suntem deja cel mai mare jucator din piata, dar ne propunem sa acoperim comenzile indiferent de timp si de capacitatea necesara”, a declarat CEO-ul.

TSMC vrea ca in acest an sa injecteze aproximativ 1,9 miliarde dolari in capitalul de investitii, sau aceeasi suma ca cea de anul trecut. In luna aprilie, TSMC a anuntat ca intentioneaza reducerea capitalului de investitii cu aproximativ 20%, la 1,5 miliarde dolari.

De asemenea, TSMC planuieste sa mareasca cheltuielile in cercetare si dezvoltare cu 20% in acest an, in special prin extinderea cu 30% a personalului din cercetare si aducerea a inca 90 de angajati pentru echipa de design.

Luna trecuta, TSMC a anuntat ca vrea sa reangajeze sute de lucratori pe care i-a disponibilizat in timpul crizei economice.

Cheltuielile de capital din industria de semiconductori ar putea sa scada cu aproape 45% in acest an, la 24,3 miliarde dolari, potrivit Gartner. Compania de cercetare a anuntat intr-un raport ca in trimestrul al doilea investitiile pentru echipamente ale companiilor de chip-uri au atins pragul minim si a prezis ca investitiile de capital din anul urmator vor ajunge la 29,4 miliarde dolari, cu 21% mai mari decat in acest an.

“Impactul crizei economice a lovit destul de tare industria echipamentelor de semiconductori, dar semnele bune au revenit”, a declarat Klaus Rinnen, executivul Gartner.

De aceeasi parere a fost si directorul executiv Chang, care a comparat criza economica globala cu o tragedie in doua acte, primul act fiind criza financiara si al doilea fiind recesiunea globala. “Intr-un final, va exista un al treilea act: revenirea”, a declarat Chang. “Pentru industria noastra, cred ca perioada cea mai grea a trecut. Etapa de recuperare este lunga si ar putea avea unele momente de incertitudine, dar tendinta este in crestere”, a conchis executivul.

In primul trimestru, TSMC a cunoscut cea mai mare cadere a veniturilor, dar se asteapta ca vanzarile sa fie recuperate in al doilea trimestru ca urmare a magazinelor care au anuntat reaprovizionari ale stocurilor si a unei cereri puternice de electronice in China.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri