Relansarea Cosmorom devine o certitudine. Astazi, managementul companiei va prezenta planurile de resuscitare a companiei si strategia de viitor a acesteia. La conferinta vor participa Evangelos Martigopoulos, director general Cosmote Group, si Nikolaos Tsolas, director general Cosmorom. Sosirea celor de la Cosmote in Romania are loc in contextul in care compania mama OTE va acorda diviziei sale de telefonie mobila 500 milioane euro. Acesti bani vor fi directionati catre refinantarea unui imprumut in valoare de pana la 420 milioane euro cu scadenta in luna noiembrie 2005 si pentru finantarea investitiilor.
Romtelecom este evident multumit de rezolvarea situatiei Cosmorom, mai ales ca acesta a fost preluat de unul din primii cinci operatori europeni de telefonie mobila. Situatia grea "n care se afla Cosmorom avea un impact serios si asupra companiei noastre ne-a declarat Dan Pazara, Director Corporate Affairs in cadrul operatorului national de telefonie fixa. Cosmorom a apartinut Romtelecom inaintea de a fi preluata de Cosmote, in proportie de 100%. Tranzactia dintre Cosmote Mobile Communications S.A. (CosmOTE) din Grecia, Romtelecom si Cosmorom S.A. s-a incheiat la 7 iulie 2005. In urma acesteia, Romtelcom mai pastreaza 30% din actiunile Cosmorom. Se rezolva, astfel, dupa cinci ani de stagnare, situatia operatorului de telefonie mobila si se prefigureaza intarirea competitiei pe piata de telefonie mobila din Romania, cu efecte benefice asupra calitatii serviciilor oferite si a scaderii preturilor, spune ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy. Firma greceasca a participat cu un capital de 120 milioane euro la majorarea de capital de la Cosmorom. Suma anuntata pentru relansare pare mica analistiilor de pe piata telecomunicatiilor. Sistemele prin care se face transmisia GSM la Cosmorom necesita investitii mai mari decat in cazul operatorilor Connex si Orange, ne spune analistul in comunicatii Nicolae Oaca. Pentru anul 2006 ar trebui investiti peste 300 milioane de euro, iar pentru a avea succes, rata de acoperire ar trebui sa fie de 90% la sfarsitul anului viitor ne spune Nicolae Oaca.

Potrivit analistilor din sectorul de telecomunicatii, operatorul de telefonie mobila Comorom ar putea atinge circa 200.000 de abonati la finele lui 2005, daca isi va lansa serviciile incepand cel tarziu la sfarsitul acestei luni. Daca lansarea comerciala a operatorului va intarzia, Cosmorom cu greu va avea 100.000 de abonati la sfarsitul anului. Relansarea inseamna asigurarea finantarii, reconstructia organizationala, rebrandare, ne-a spus Oaca.

Potrivit datelor financiare ale OTE, la finele anului precedent, operatorul GSM a raportat venituri de 6,8 milioane de euro si pierderi nete de 15,7 milioane de euro.

Pe primul semestru al acestui an, Cosmorom a realizat venituri operationale de 1,6 milioane euro si pierderi nete de trei milioane euro.

Compania intra pe o piata dominata de un duopol

In Romania, rata de penetrare a telefoniei mobile a ajuns la peste 50% (la mijlocul acestui an a fost depasit acest prag), in mai putin de opt ani. Piata este dominata de Connex (care apartine de Vodafone) si Orange, care la mijlocul acestui an avea 11 milioane de utilizatori, adica 96,6% din numarul total al celor care folosesc telefon mobil. Operatorul Zapp desi avea la aceasta data 300.000 de utilizatori (2,6%), se axeaza destul de mult pe transmiterea de date. El foloseste o tehnologie care nu este utilizata in Uniunea Europeana si pe care Comisia Europena nu o incurajeaza pentru a fi implementata. Pentru Cosmorom, cu 84.000 de utilizatori, exista un potential de piata de circa trei milioane de persoane. Majoritatea acestora sunt sarace, iar analistii pietei auto apreciaza ca numai o oferta adaptata acestor persoane, cu eventuale pachete mobil-fix (Romtelecom) ar reprezenta reteta succesului. Cosmorom are o licenta de telefonie mobila valabila pana in aprilie 2014. Compania Cosmote are experienta in telefonie mobila pe piata balcanica de profil avand participatii la companii din Grecia, Albania, Bulgaria si Macedonia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri