Industria jocurilor video a cunoscut o crestere semnificativa in ultimii ani, iar acum a atins o valoare de cateva miliarde de dolari. In prezent, asociatia Analistilor Industriei Globale de Jocuri (GIA) a estimat ca se asteapta ca piata globala pentru soft-urile dedicate jocurilor video sa fie de 91,96 miliarde dolari pana in 2015. Acest raport vine dupa ce PricewaterhouseCoopers a estimat saptamana trecuta ca piata globala de jocuri video va atinge 73,5 miliarde dolari pana in 2013, scrie publicatia gamedaily.com.

O mare parte din aceasta crestere va veni de la fiecare crestere a instalarii bazelor de console, o penetrare foarte mare a Internetului de banda larga si o crestere a popularitatii pentru jocurile wireless sau a jocurilor cu mai multi participanti. Cresterea intregii piete se datoreaza unor dezvoltari economice in zone ca America Latina si Asia Pacific.

Asociatia GIA a adaugat ca in timp ce incetinirea economiei a redus usor piata pentru consolele traditionale si jocurile pe PC, jocurile online si cele wireless ar putea sa se extinda rapid. America de Nord si Europa reprezinta cei mai multi bani cheltuiti pe jocurile video in 2009, in special prin cumpararea de console ca PlayStation 3, Xbox 360 si Wii. Jocurile cu mai multi participanti de tip multiplayer continua sa se bucure de succes in Asia de Est si Japonia, in timp ce telefoanele mobile si instrumentele ca iPhone au un impact major in pietele dezvoltate.