Pentru fabricarea terminalului iPhone 3GS, compania producatoare Apple plateste cu doar 3% mai mult decat pentru modelul anterior, cu un cost total de 172,46 dolari, la care se mai adauga cheltuielile de productie in valoare de 6,50 dolari, a anuntat compania de cercetare.

Operatorul american de telefonie mobila AT&T vinde un smartphone la un pret redus de 199 dolari, dar specialistii din industrie sustin ca AT&T si alti operatori de telefonie mobila percep un pret de 600 dolari per telefon, ceea ce inseamna un profit de aproximativ 420 dolari per telefon vandut. De exemplu, in Marea Britanie, operatorul de telefonie mobila O2 vinde un iPhone 3GS cu memorie de 16GB, la un pret de 719,85 dolari.

“Pretul actual al unui telefon platit de furnizorul de servicii este destul de mare”, a declarat Andrew Rassweiler, analist iSuppli. “Acest lucru reflecta practica industriei de wireless de a reduce costul telefonului mobil pentru a obtine profit din abonamentele platite de consumatori”.

Apple a anuntat ca a vandut mai mult de un milion de terminale din noua generatie de iPhone 3G S

Anul trecut, iSuppli a calculat ca iPhone 3G costa cu aproximativ patru dolari mai putin pentru a fi produs fata de modelul anterior.

"Din punctul de vedere al componentelor si constructiei, este un pont bun al asemanarii dintre modelul 3G si 3GS”, a adaugat Rassweiler. “Prin optimizarea costurilor pentru materiale si prin beneficierea de avantajele scaderii preturilor din piata de componente electronice, Apple poate oferi un produs mult mai performant, cu o memorie mai mare si mai multe caracteristici la o crestere usoara a costurilor pentru materiale si a costurilor de fabricare”, a adaugat analistul.Isuppli a declarat ca cea mai scumpa componenta din telefon este memoria de 16GB produsa de Toshiba, care este evaluata la 24 dolari. Cea mai ieftina componenta este sistemul audio-video de tip codec Cirrus Logic, care costa 1,15 dolari.

Apple a anuntat ca a vandut un milion de telefoane iPhone 3GS in primele trei zile de la lansare, ceea ce inseamna un profit de 420 milioane dolari, potrivit calculelor iSuppli.