"In mod normal, ar trebui ca stabilirea bugetelor din sectorul public sa echilibreze piata IT din trimestrelele trei si patru ale lui 2009. Guvernul este absolut imprevizibil si politica de proiecte IT este impredictibila. Sunt proiecte mari care se discuta, care sunt in proces de prelicitatie, de licitatie, de caiete de sarcini, insa ce o sa se finalizeze, ce o sa se liciteze pana la urma, ce fonduri o sa se aloce, ce o sa se accepte la facturare, asta nici ei nu stiu", a declarat directorul general pentru Europa Centrala si de Est al Pierre Audoin Consultants, Eugen Schwab-Chesaru, citat de NewsIn.

In opinia acestuia, nu este important ca sectorul public sa achizitioneze licente pentru diverse soft-uri, ci sa achizitioneze sisteme informatice, care, prin integrare, implementare, sa ajute in automatizarea si eficientizarea proceselor birocratice specifice.

"Achizitia de licente este partea cea mai usor de facut, insa nu aceasta-i esenta. In sectorul public esenta sta in utilizarea, integrarea, implementarea unor sisteme informatice complexe care sa ajute in automatizarea si eficientizarea proceselor birocratice specifice sectorului public", a precizat Schwab-Chesaru.

Acesta considera ca ar fi o realizare daca toate nevoile din sectorul public ar fi centralizate de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, iar MCSI ar alege si ar implementa platforma comuna care, ulterior, sa ajute la implementarea omogena si optimizata a diverselor sisteme informatice absolut necesare in administratie.

Reprezentantul PAC este de parere ca portalul e-Romania, care se doreste a fi operational la 31 decembrie 2009, ar putea fi o solutie de viitor.

"Acest proiect e-Romania este o idee buna, dar nu este noua, ci una mai veche. Sa vedem ce o sa fie mai departe deoarece, parerea mea, ar trebui sa se investigheze nevoile. Ne blocam in chestiuni marunte. Aceasta este penibilitatea situatiei din Romania in foarte multe domenii care tin de decizii guvernamentale, politice, centralizate. Ne pierdem in detalii si pierdem timpul a foarte multi oameni din administratie. Nu o sa se deblocheze si nu o sa se balanseze niciun fel de cheltuieli publice prin inventarierea licentelor software banale. Fara proiecte complexe, sectorul public nu poate face nimic sanatos, solid, proiecte mari, care sa duca la eficientizare", a precizat Schwab-Chesaru.

Pierre Audoin Consultants (PAC) este un grup international cu o istorie de peste 30 de ani, fondat in 1976 la Paris.

Prin birourile deschise in ultimii 15 ani la Munchen, Londra, New York si Bucuresti, PAC ofera analiza de piata si consultanta pentru companiile din industria de soft si servicii informatice din 21 de tari.

De 10 ani, PAC are un birou regional la Bucuresti, echipa de consultanti din Romania fiind responsabila de regiunea Europa Centrala si de Est (Cehia, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia, Ungaria).

Cele mai importante studii PAC in Romania sunt SITSI (Software and IT Services Industry) si ERP Romania.