Companiile IT, printre cele mai afectate de criza, se afla in atentia analistilor in aceasta saptamana odata cu afisarea rezultatelor din al doilea trimestru, scrie Wall Street Journal.
Titlurile producatorilor de semiconductori, computere si software au avut o evolutie buna in acest an dupa ce investitorii au pariat ca vor fi printre primii beneficiari ai revenirii economice. In timp ce indicele Dow Jones a ramas scazut la 5,7% in acest an, indicele tehnologic Nasdaq Composite Index a crescut cu 14%.

Cand vine vorba de castiguri, analistii Wall Street sunt mult mai optimisti fata de alte industrii, desi ar putea pierde cresterea castigata anterior. Castigurile pentru companiile din indexul Standard & Poor 500 sunt estimate a fi mai scazute in medie cu 36% fata de trimestrul al doilea din 2008, continuand o scadere record a profitului.

Investitorii vor privi castigurile din trimestrul al doilea cu neliniste. O revenire de trei luni a actiunilor a fost distrasa, dupa ce sperantele pentru o recuperare economica puternica si rapida au fost risipite de datele macroeconomice, cum ar fi rata ridicata a somajului.

Un sezon al castigurilor mai slabe decat se astepta ar putea fi inlocuit de procesele de sustinere a pietei instabile. Castigurile puternice ar putea restabili increderea care ar pregati o revenire, cel putin pentru profituri.

Analistii spera ca industria IT va oferi aceasta justificare, in special dupa performanta recenta a sectorului. Acestia au marit estimarile pentru IT, in timp ce au scazut asteptarile pentru majoritatea industriilor. Castigurile din IT ar putea sa scada cu 24%, desi resimte o imbunatatire fata de declinul de 26% la care se asteptau analistii la inceputul trimestrului.

“Increderea mea in puterea castigurilor din IT este mai mare decat cea in multe companii industriale”, a declarat Vitaliy Katsenelson, director de cercetare in cadrul Investment Management Associates. “Actiunile industriale de azi sunt la nivelul la care erau actiunile din IT in anul 2001”, a adaugat Vitaliy Katsenelson.

Asteptarile de castig pentru intregul an s-au imbunatatit pentru IT, telecom si intregul consum, dar s-au inrautatit pentru restul segmentelor de piata.

Divergenta dintre tehnologie si restul pietei este importanta, deoarece companii ca Intel si Cisco Systems sunt considerate barometre bune ale ciclurilor afacerilor. Adesea, acestea au primit comenzi inaintea recuperarii economice, dupa ce companiile incearca sa anticipeze ascensiunea din cerere.

Un vector al industriei IT-ul il reprezinta semiconductorii, care sunt cei mai sensibili la cerere. Indexul Philadelphia Semiconductor, care cuprinde nume importate ca Intel si Advanced Micro Devices, este in crestere cu 24,3% in acest an.

“Aceasta este o stire importanta, deoarece semiconductorii sunt la baza procesului de fabricare din IT”, a declara Jason DeSena Trennert din partea companiei Strategas Research Partners. “Acesta ar putea fi un indicator pentru restul sectorului si economiei”.

Analistii argumenteaza ca piata deja a primit aceste vesti bune, sugerand ca ar putea fi mici recuperari, mai ales daca recuperarea economica este destul de mica. Altii spun ca sunt cateva justificari pentru a cumpara tehnologie, chiar si cu o scadere a economiei. In timp ce recuperarea posturilor ar putea ameninta profiturile unui numar de industrii, de la retaileri la institutii financiare, ar putea ajuta companiile IT.

“Intr-o economie instabila, ultimul lucru pe care companiile vor sa il faca este sa angajeze oameni”, a declarat Sung Won Sohn, economist al Universitatii Channel Islands. “In schimb, companiile vor alege sa isi mareasca productivitatea prin cumpararea de tehnologie.

O relansare in piata creditelor ar putea avea un impact minim asupra companiilor IT, care de obicei genereaza destule venituri si se bazeaza mai putin pe datorii decat alte industrii. Acesta este unul dintre motivele pentru care Nasdaq a depasit intreaga piata in odata cu falimentul Lehman Brothers din toamna trecuta.

O alta situatie care a dus la avansul industriei IT a fost principiul conform caruia cererea din pietele emergente ar putea rezista la un colaps al zonelor mai dezvoltate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri