Noul sistem de operare, numit Google Chrome Operating System, va fi prezent in netbook-uri din a doua jumatate a lui 2010 si urmareste sa faca aplicatiile web mai usor de folosit.

“Actualele sisteme de operare au browsere web care sunt construite intr-o perioada in care nu exista Internet”, a declarat Sundar Pichai, vicepresedinte Google.

“Sistemul de operare Chrome este incercarea noastra de a redefini ceea ce ar trebui sa faca un sistem de operare”, a adaugat vice-presedintele.

Google a anuntat ca deja a colaborat cu un numar de producatori pentru a fabrica si distribui noul sistem.

“Acest tip de miscari face parte din cultura companiei de a urma si a inlocui pozitia Microsoft de lider al tehnologiei”, a spus Rob Enderle, analist principal Enderle Group.

"Ar putea fi foarte distrugatoare. Daca o vor putea executa, Microsoft este vulnerabil la un atac ca asta, iar Google o stie”, a adaugat analistul.

De-a lungul anilor. Google si Microsoft s-au aflat in rivalitate in mai multe segmente din piata software, de la cautarea pe Internet la soft-urile pentru telefoanele mobile. Sistemul de operare Windows este instalat in mai mult de 90% dintre computerele lumii.

Un factor decisiv va fi daca Google va incheia parteneriate cu producatorii de PC-uri, ca Hewlett-Packard si Dell, care in prezent ofera sistemul de operare Windows in majoritatea liniilor de produse.

Browser-ul de Internet de la Google, lansat in 2008, se afla pe a patra pozitie in piata, iar in luna iunie inregistra o cota de 2%, potrivit companiei de cercetare Net Applications. Internet Explorer de la Microsoft continua sa domine piata cu o cota de piata de 70%.

Sistemul de operare Chrome va fi open-source, astfel dezvoltatorii vor avea acces la intreaga arhitectura si, conform declaratiilor Google, Chrome va fi construit pe baza Linux, alt sistem de operare open source.

Google a precizat ca acest sistem de operare nu va putea fi atacat de virusi si nici nu va necesita instalarea de sisteme de securitate.

Google a declarat ca sistemul de operare Chrome este un nou proiect, diferit de soft-ul mobil Android prezent in anumite smartphone-uri. Acer, al treilea producator de computere, deja a acceptat sa vanda netbook-uri care folosesc Android.