In ultimele decenii, Europa s-a confruntat cu un deficit de personal calificat in domeniul IT&C. Statisticile arata ca, pana in anul 2010, in sectorul tehnic vor exista 70.000 de posturi neocupate, arata un studiu Cisco, realizat de catre European Schoolnet.
In acelasi timp, tot in Europa, se estimeaza o reducere a populatiei angajate ca urmare a schimbarilor demografice si a imbatranirii fortei de munca – o situatie care ar putea fi imbunatatita considerabil prin angajarea si fidelizarea fortei de munca feminine.

In prezent, femeile sunt subreprezentate in domeniul IT&C. In 2004, la nivelul Uniunii Europene, femeile au reprezentat mai putin de 25% din totalul absolventilor de facultati din domeniul IT&C.

In domeniul IT&C, numai 27,8% dintre managerii de sisteme informatice sunt femei, iar dintre inginerii de hardware, numai 9,6% sunt femei. Numai 5,8% dintre pozitiile academice din domeniile tehnologiei si ingineriei de la nivel senior sunt ocupate de femei.

Potrivit studiului, un numar mare de studente nu isi continua studiile sau cariera profesionala in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor (IT&C) desi au aptitudini de baza bune in acest domeniul. Conform rezultatelor studiului, factorul cel mai demotivant este conceptia conform careia domeniul tehnic este, in mod inerent, mai adecvat pentru barbati.

Studiul, la care au participat elevi, parinti si profesori de ambele sexe din cinci tari europene, arata ca, la nivelul invatamantului gimnazial, baietii si fetele au aptitudini si preferinte similare pentru domeniul IT&C.

Un numar destul de mare de eleve continua invatamantul tehnic si dupa ciclul gimnazial. Cu toate acestea, majoritatea elevelor nu intentioneaza sa urmeze cariere in domeniul tehnic.

In Polonia, Italia, Marea Britanie, Franta si Olanda, majoritatea elevelor participante la studiu sunt interesate de domeniul IT&C. Cu toate acestea, in jur de 50% dintre acestea au renuntat la continuarea studiilor sau la o cariera in domeniul IT&C.Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
CERT-RO: Aplicaţia Zoom prezintă vulnerabilităţi şi funcţii ascunse
Setari Cookie-uri