Intentia Google de a concura pe piata sistemelor de operare cu Microsoft, principalul producator de software din lume, ar putea duce la o scadere a preturilor la calculatoarele personale,noteaza Reuters.

Analistii se asteapta ca Google sa ofere sistemul de operare Chrome pentru o suma modica sau chiar gratis, odata cu lansarea acestui, in a doua jumatate a anului 2010, decizie ce ar putea declansa un razboi al preturilor cu Microsoft, scrie NewsIn

Chiar daca Windows este sistemul de operare dominant, cu o cota de piata de peste 90%, analistii sunt de parere ca Microsoft nu va ignora provocarea Google.

Noul sistem de operare al Microsoft, denumit Windows 7, va fi disponibil din luna octombrie.

"Strategia Microsoft va fi aproape sigur una legata de preturi", a declarat Brent Williams, analist al Benchmark Co.

Google a precizat ca sistemul de operare Chrome, bazat pe codul sursa Linux, este destinat tutoror calculatoarelor personale, insa va fi lansat initial pe laptopuri destinate navigarii pe internet, netbook-uri.

Un analist al companiei Kaufman Bros a declarat ca in ciuda faptului ca preturile la componente au scazut, "singurul lucru care nu s-a ieftinit este sistemul de operare, lucru care va pune presiune asupra Microsoft".

Analistii estimeaza ca intre 20 si 30 milioane de netbook-uri vor fi livrate in 2009, iar acestea reprezinta o provocare pentru piata PC-urilor, care va fi nevoita sa se adapteze noilor realitati.

Pe langa giganti ai industriei precum Hewlett-Packard si Dell, care planuiesc lansarea de netbook-uri, analistii se asteapta ca multi noi actori sa intre pe aceasta piata cu dispozitive construite pe platforma Intel sau AMD, iar sistemul de operare Chrome va functiona pe ambele.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Raport Google: peste 6 milioane de reclame eliminate zilnic