Vanzarile de computere la nivel mondial vor scadea in acest an pentru prima data de la criza Dot-Com din 2001, anunta compania de cercetare iSuppli, contrazicand estimarea anterioara ce anunta o crestere sub 1% pentru acest an, scrie Wall Street Journal.

Piata ar putea sa-si revina in 2010, cand vanzarile ar putea sa creasca cu 4,7%, a anuntat compania de cercetare.

Totusi, laptop-urile continua sa creasca intr-o piata aflata in scadere. iSuppli se asteapta ca vanzarile de notebook-uri sa scada cu 11,7% la 155,97 milioane de unitati in 2009, depasind pentru prima data vanzarile de computere tip desktop.

Producatorii de computere se confrunta cu cea mai mare criza din industrie din ultimii ani, desi unii analisti se asteapta ca vanzarile sa revina in urmatoarele trimestre.

Vanzarile de computere la nivel global ar putea sa scada cu 4% la 287,3 milioane de unitati in 2009, fata de 299,2 milioane in 2008, dupa ce consumatorii cu venituri mici evita cumpararea de desktop-uri, iar corporatiile renunta la cumpararea de noi servere pentru a face economii, a anuntat iSuppli.

Compania de cercetare a estimat anterior o crestere de 0,7% pentru intreg anul 2009.

“Un declin anual in unitati vandute este destul de neobisnuit pentru piata de PC-uri”, a declarat Matthew Wilkins, analist principal iSuppli. "Chiar si in anii cu o evolutie slaba, vanzarile de computere, in functie de numarul de unitati, cresteau cu o singura cifra”, a declarat acesta.

Potrivit iSuppli, vanzarile de PC-uri au scazut ultima data in 2001, cand acestea s-au prabusit comparativ cu vanzarile semnificative din anul 2000. Atunci au scazut cu 5,1% la doar 150 milioane de unitati, a anuntat iSuppli.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si