Bugetele din IT ale companiilor americane si europene ar putea sa scada cu 2% pe parcursul anului viitor, un semn pozitiv fata de un declin de 5%, cat era estimat in urma cu trei luni, releva un raport UBS la care au participat 100 de executivi.

Executivii IT din interiorul companiilor americane sunt mai putin pesimisti, asteptand un declin de 1,3% al bugetelor, in timp ce omologii europeni se asteapta la o scadere de 3,4%, potrivit sondajului trimestrial publicat de banca elvetiana, citat de portalul de stiri BLNZ.com.

“Bugetele IT ale companiilor se afla in continuare sub supravegherea atenta a directorilor financiari si este probabil sa scada cu 5-10% in 2009”, a anuntat UBS, dupa ce a intervievat 60 si respectiv 40 de executivi IT din Statele Unite si Europa.

In timp ce anul 2010 ramane o perioada incerta, estimarile din prezent pentru cheltuieli fata de sondajul anterior sugereaza ca executivii IT se asteapta la un an pozitiv pentru bugetele companiilor.

Ritmul de scadere a cheltuielilor pentru hardware s-ar putea incetini dupa ce companiile au inceput sa inlocuiasca computerele ce sunt mai vechi de trei ani, astfel, o activitate normala de cumparare ar putea fi atinsa la jumatatea lui 2010, mai anunta UBS.

Goldman Sachs a anuntat la inceputul acestei luni ca se asteapta ca sectorul hardware sa fie prima ariei in care se vor face investitii cand economia si bugetele IT se vor imbunatati, fiind urmata de domenii ca soft-urile, echipamentele de retea si serviciile.

UBS a anuntat ca executivii IT din cadrul companiilor vor cheltui cel mai mult cumparand produse Hewlett-Packard si mai putin cumparand echipamentele Sun Microsystem. De asemenea, executivii au mai declarat ca cea mai agresiva fixare de preturi din ultimele sase luni a fost a producatorului de computere Dell.

Directorul financiar al Dell declara saptamana trecuta ca de la jumatatea lui 2010 se asteapta la achizitii importante ale companiilor pentru componentele hardware, fara a estima cand ciclul de inlocuire ar putea incepe.

In segmentul retelelor, 77% dintre respondentii raportului UBS au declarat ca se asteapta sa cumpere sau sa ia in considerare sistemele Cisco, fiind considerate de acestia mai performante decat ofertele rivalului HP.

Echipamentele producatorului Juniper au castigat, de asemenea, teren, cu 11% dintre executivii IT care planuiesc schimbarea retelelor de tip EX LAN.

Pentru software, executivii au declarat ca se asteapta sa cheltuiasca mai mult pe soft-urile oferite de Microsoft, SAP, Citrix si Oracle.

In serviciile IT, tendintele de cheltuieli s-au imbunatatit in Statele Unite, dar s-au deteriorat in Europa. De asemenea, serviciile care au costuri reduse au in continuare prioritate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Care este cheia succesului unui recrutor in era digitala