In al doilea trimestru vanzarile de telefoane mobile din intreaga lume au reprezentat 265 de milioane de unitati, in crestere fata de 253 milioane cat s-au inregistrat in primul trimestru, a anuntat organizatia iSuppli citata de publicatia EETimes.

“Cresterea moderata indica faptul ca piata mondiala de telefoane mobile a atins cel mai jos nivel si acum revine pe crestere”, a declarat Tina Teng, analista specializata in comunicatii wireless din cadrul iSuppli.

Cresterea din trimestrul al doilea este sustinuta de vanzarile puternice din America Latina si din Orientul Mijlociu, a declarat Teng. Datorita unor campanii promotionale agresive, vanzarile din America de Nord au crescut cu 8%, a anuntat Teng.

Compania a mai anuntat ca vanzarile de telefoane mobile din primul trimestru au scazut secvential cu 16,4%, dupa contractii de 0,3% si respectiv 2,6% in al treilea si al patrulea trimestru din 2008, a anuntat compania de cercetare.

Este de asteptat ca vanzarile sa creasca cu 6%, la 280,9 milioane de unitati, in trimestrul al treilea, si cu 8,3%, la 304,2 milioane, in trimestrul al patrulea, potrivit ultimelor estimari ale iSuppli. In ciuda cresterii trimestriale, vanzarile anuale ar putea sa se contracte cu 9,9% in 2009, la un total de 1,1 miliarde unitati vandute, in scadere fata de 1,23 miliarde cat erau in 2008.

Confruntand aceste date cu cele lansate recent de companiile IDC si Strategy Analytics, se poate observa ca cea mai grea perioada pentru producatorii de telefoane mobile ar putea sa se incheie.

De asemenea, primii cinci producatorii de telefoane mobile (Nokia, Samsung, LG Electronics, Motorola, SonyEricsson) au depasit jucatorii mai mici in trimestrul al doilea, mai anunta compania. Vanzarile primilor cinci producatori de telefoane mobile au crescut cu 12,1% in aceasta perioada, in timp ce restul companiilor au resimtit un declin de 18,1% al vanzarilor, a anuntat iSuppli.