Comisia Europeana (CE) a anuntat o noua finantare de 18 milioane euro pentru dezvoltarea unei noi retele (Long Term Evolution, LTE), care sa permita un acces cu telefonul mobil la internet de 10 ori mai rapid decat cel prin retelele actuale de generatia a treia, UMTS, potrivit AFP.
Bruxelles-ul doreste sa se ajunga la un transfer de 100 megabiti pe secunda, un debit care ar face mai rentabil accesul mobil la televiziune sau la video la cerere. CE va incepe din septembrie sa negocieze modalitatile de finantare cu consortiile de proiecte de cercetare, iar demararea proiectelor este prevazuta pentru ianuarie, informeaza NewsIn.

De altfel, intre 2004 si 2007, Bruxelles-ul a mai acordat 25 milioane euro pentru cercetari privind norma LTE, care este testata in prezent de mai multi operatori din Finlanda, Germania, Marea Britanie, Norvegia si Suedia.

In Norvegia si Suedia, tehnologia LTE ar trebui sa fie disponibila in cursul primului semestru din 2010, in timp ce in Franta, serviciul ar urma sa fie lansat de operatorul de telefonie mobila Orange, controlat de France Telecom, in 2011 sau 2012, potrivit datelor Comisiei.

"Tehnologia LTE va transforma telefoanele mobile in calculatoare portabile puternice. Milioane de noi utilizatori vor putea beneficia de acces ultrarapid la internet pe mobil, oriunde s-ar afla", a declarat comisarul european pentru telecomunicatii, Viviane Reding.

Reteaua LTE va necesita mai putine antene decat pentru cea pentru a doua generatie GSM, care este cea mai raspandita in prezent. La nivel mondial, operatorii telecom vor trebui sa investeasca circa 6 miliarde euro in echipamente LTE pana in 2013, potrivit unor estimari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri