Aproximativ 38% dintre companiile din Romania considera ca scaderea activitatii economice duce la micsorarea cheltuielilor pentru securitatea IT, pe cand 25% dintre acestea considera ca bugetul pentru protectia IT a crescut, potrivit unui studiu Check Point, realizat in iunie 2009 in randul managerilor si responsabililor IT din companii romanesti.
Pentru 38% dintre companiile care au participat la studiu, criza economica nu a influentat inca acest aspect.

O mare parte dintre companiile din Romania prezinta inca riscuri in ceea ce priveste scurgerile si pierderile de informatii pentru ca nu folosesc solutii de criptare a datelor pentru a securiza informatiile pe calculatoare, laptopuri si dispozitive portabile de stocare.

Studiul Check Point releva faptul ca 56% dintre respondenti nu au instalate solutii de criptare a datelor, in vreme ce doar 38% au raspuns ca folosesc deja o astfel de masura de securitate.

Dintre companiile care isi protejeaza informatiile, o treime au achizitionat solutia de criptare in decursul anului 2008. 33% dintre companiile care nu au folosit, pana acum, astfel de masuri de securitate, intentioneaza sa achizitioneze una in viitorul apropiat, in vreme ce jumatate dintre acestea nu au in plan o astfel de investitie.

Studiul a aratat, de asemenea, ca scurgerile de date relatate in presa in 2008 nu au determinat cresterea bugetelor pentru securitatea IT a majoritatii companiilor chestionate. Doar 31% dintre companii au inceput sa investeasca mai mult in securitate. 6% dintre respondenti au afirmat ca reflectarea acestor evenimente de catre presa a dus la reducerea cheltuielilor alocate securitatii IT, in vreme ce jumatate dintre companii nu au fost influentate de acest aspect in niciun fel.

In legatura cu prioritatile de achizitie pentru securitatea IT in 2009, studiul evidentiaza faptul ca 24% dintre companii sunt interesate in principal de prevenirea accesului neautorizat. In topul domeniilor de interes, urmeaza VPN-ul/accesul securizat de la distanta si virtualizarea (17%), urmate de securitatea perimetrului si criptarea datelor (14%). Doar 7% dintre respondenti iau in calcul investitiile in controlul/securitatea punctului final de lucru.

Cand vine vorba de provocarile pe care le au in vedere in 2009, principalele patru arii catre care companiile isi indreapta atentia sunt consolidarea (19%), protejarea impotriva scurgerii de informatii (17%), controlul costurilor pentru securitatea IT (17%), raportarea si monitorizarea (17%). 14% dintre companii privesc regulile de protejare a datelor ca pe o provocare, in vreme ce 6% dintre acestea iau in calcul probleme legate de mediu si spatiul verde, precum si planificarea capacitatii sau conformitatea PCI.

Studiul Check Point a relevat faptul ca 69% dintre companiile in cadrul carora au fost aplicate chestionarele detin intre 0 si 15 laptopuri, iar 19% dintre acestea folosesc intre 51 si 100 de unitati; 6% intre 501 si 1000, iar alte 6 % intre 1001 si 2500 de laptopuri. Dintre companiile care au raspuns la intrebarile Check Point, 81% utilizeaza intre 1 si 25 de PDA-uri si smartphone-uri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri