Nokia Money va permite utilizatorilor sa faca transfer de bani, sa cumpere bilete de tren, sa plateasca facturi sau sa sa efectueze reincarcari pentru cartele SIM, a anuntat compania.

Serviciul va functiona in intreaga lume, "ceea ce inseamna ca va economisi din timpul si costurile de calatorie", a anuntat Nokia in comunicatul de presa. De aceste servicii vor beneficia in special consumatorii din ariile rurale sau din pietele emergente, a anuntat compania intr-un comunicat de presa.

"Platile prin telefonul mobil vor fi urmatorul pas pentru furnizarea de servicii financiare pentru milioane de oameni, atat din zonele urbane, cat si cele rurale, care sunt aproape inexistente, in special in economiile emergente", a anuntat compania.

Produsul va fi lansat treptat, incepand cu 2010.

Patrunderea in serviciile financiare vine dupa ce Nokia se confrunta cu o scadere a preturilor pentru telefoane si o crestere a competitiei in piata telefoanelor inteligente, in special din partea iPhone dezvoltat de Apple si Blackberry lansat de Research in Motion.

De aceea, Nokia a anuntat ca va vinde un nou model de smartphone care foloseste sistemul de operare Linux pentru a se apropia de liderul iPhone produs de Apple.

"Sunt sigur ca ne va ajuta in situatia din piata vis-a-vis de iPhone", a declarat Anssi Vanjoki, executiv care gestioneaza vanzarile Nokia.

Dar a subliniat ca modelul Nokia N900, care va fi vandut incepand din luna octombrie, nu a fost creat pentru a concura direct cu iPhone.

"Acest lucru a fost planuit cu mult inainte de lansarea iPhone", a declarat Vanjoki.

Smartphone-urile care folosesc sistemul de operare Symbian concureaza direct cu iPhone. Modelul N900 este "dincolo de computere si smartphone-uri", a adaugat Vanjoki.

Mutarea Nokia de la obisnuitul sistem de operare Symbian catre Maemo (sistemul asemanator Linux) va oferi noului telefon "experiente asemanatoare cu ale PC-urilor", cum ar fi rularea a zeci de aplicatii in acelasi timp, a anuntat compania in comunicatul de presa.

Nokia a refuzat sa declare cate venituri preconizeaza ca va genera noul telefon. Nokia va prezenta telefonul saptamana viitoare la evenimentul Nokia World din Germania si a anuntat ca va vinde noul smartphone la un pret de aproximativ 500 euro.