Dupa ce in ultimii trei ani, Dan Ostahie, patronul retailerului electroIT Altex, iar sotii Radu si Cristina Times, proprietarii Cris-Tim au ales ca actiunile firmelor sa fie preluate de companii infiintate de acestia in Olanda, respectiv, Cipru , Radu Georgescu, unul dintre cei mai importanti antreprenori romani, a decis ca actiunile grupului Gecad sa fie preluate de holdingul Concentric Limited, detinut impreuna cu sotia sa, Madalina, tot in Cipru.

“In Cipru, nu am niciun dezavantaj comparativ cu Romania, unde se impoziteaza suplimentar pentru ca nu exista o legislatie in domeniul holdingurilor”, a declarat, pentru Wall-Street, Radu Georgescu (foto), cel care a lansat grupul in 1992 si care in 2003 a vandut produsul RAV Antivirus catre Microsoft.

Holdingul va reuni toate investitiile in care Radu Georgescu este principalul actionar.

Potrivit lui Gabriel Biris, avocat partener in cadrul firmei de avocatura Biris Goran, din ce in ce mai mult investitori romani decid sa infiinteze astfel de structuri din cauza lipsei unei legislatii in Romania in domeniul holdingurilor

“Personal, am pus problema adoptarii unei legislatii in domeniu pentru a evita exodul de capital romanesc in strainatate si pentru atragerea de noi investitori, dar si pentru ca aceasta ar ajuta la dezvoltarea serviciilor profesionale financiare oferite de companii de consultanta, avocati, banci”, a explicat Biris.

Cipru, atractie pentru antreprenorii romani

Ciprul tara cu cel mai mic impozit din Uniunea Europeana (10%) este unul dintre cele mai populare paradisuri fiscale pentru antreprenorii romani, alaturi de Austria , Olanda sau Luxemburg, in aceasta tara mai desfasurandu-si activitatea companii detinute de oameni de afaceri precum Sorin Ovidiu Vantu, Andrei Siminel sau Radu Timis

“Motivul principal pentru care managerii romani aleg sa-si transfere actiunile catre companii din acest tari este imbunatariea fluxului de capital intre companii si un magagement financiar mai bun al grupului de firme. De exemplu, banii obtinuti din vanzarea unei linii de business pot fi investiti in finantarea unor alte afaceri. Totodata, legislatia din domeniul holdingurilor te ajuta foarte mult in cazul in care vrei sa te listezi pe bursele straine”, a explicat Gabriel Biris, avocat partener in cadrul firmei de avocatura Biris Goran.

Anul trecut, seful Gecad declara pentru Wall Street ca isi doreste ca intre 3-5 ani sa listeze la bursa companiile Gecad Techonologies, dezvoltatorul solutiei de mesagerie electronica Axigen, care are 200 de parteneri din aproximativ 100 de tari si Avangate, companie de comert electronic.

„Noi avem intentii de cotare la bursa si le pastram in continuare, insa pe un termen de 3-5 ani. Am convingerea ca bursele isi vor reveni peste 2-4 ani. Atunci ne putem cota linistiti intr-o crestere onesta. Acest moment nu este potrivit pentru cotarea la bursa, dar lucram in directia cotarii la bursa. Din 2011 incepem sa discutam despre listarea Avangate si Axigen”, declara Radu Georgescu la finalul lui 2008.

Din grupul Gecad mai fac parte companiile Gecad Net (servicii de securitate IT), Gecad ePayment (comert electronic) si Gecad Software (servicii de business).

Potrivit lui Radu Georgescu, structura de tip holding va crea noi oportunitati pentru dezvoltarea durabila a celor cinci divizii din grup prin resurse interne sau prin atragerea unor investitori straini.

“Fiecare companie are propriile servicii, iar eu investesc in ele, insa nu pot preciza cat. Suntem in permanenta in discutii cu investitori, dar de zece ani de cand se intampla acest lucru, doua, trei s-au finalizat, altele nu. Acum nu sunt discutii active”, a explicat seful Gecad, care a fost consultat de compania de servicii financiare PricewaterhouseCoopers.

Potrivit lui Gabriel Biris, consultanta pentru un astfel de proiect poate costa de la cateva mii de euro la cateva zeci de mii de euro.

Proprietarii Cris-Tim, atrasi de paradisuri fiscale

Radu si Cristina Timis, proprietarii Cris-Tim, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala a mezelurilor, au optat pentru aceeasi procedura, infiintand in Cipru firma Rangeglow Limited. Acestia au luat aceasta decizie anul trecut, in lipsa legii holdingului din Romania.

“In prezent nu exista niciun beneficiu pentru cei care detin grupuri de firme in Romania. Am optat pentru Cipru intrucat reprezinta un paradis fiscal. Costurile unei astfel de proceduri sunt mici. Cei care ne guverneaza nu vad perspectivele bune pe care o astfel de lege le-ar avea asupra mediului economic romanesc. Suntem probabil singura tara din Europa care nu aplica legea holdingului. In mod sigur, cand o vom avea, toate firmele care au optat pentru Cipru se vor intoarce”, a declarat, pentru Wall-Street, Radu Timis.

Rangeglow Limited a preluat 100% din actiunile grupului Cris-Tim, care cuprinde firmele Cristim 2 Prod Com, Impex Cris-Tim, Recunostinta, Sensconstruct si Eco-Ferme.

In anul 2008, Cristim 2 Prod Com a raportat o cifra de afaceri de 88,4 mil. euro (325.319.030 lei) si pierderi de 1,81 mil. euro (6.693.980 lei), potrivit datelor furnizate de Ministerul de Finante.

Impex Cris-Tim a afisat anul trecut o cifra de afaceri de 19,8 mil. euro (72.932.240 lei) si un profit de 97.683 euro (359.477 lei).
De asemenea, Recunostinta Prod Impex a inregistrat in 2008 afaceri de 73 mil. euro (268.955.392 lei) si un profit de 4,56 mil. euro (16.809.193 lei).

In 2008, Sensoconstruct a raportat afaceri de 5,5 mil. euro (20.451.807 lei) si un profit de 82.933 euro (305.195 lei).

Ostahie, patronul Altex a ales Olanda


Nu doar Radu Georgescu si sotii Timis au ales ca actiunile companiei sa fie preluate de o societate straina de tip holding, in decembrie 2006 aceeasi decizie fiind luata si de Dan Ostahie proprietarul Altex, cea mai mare retea locala de distributie de electrocasnice, electronice si produse IT&C.

Ostahie a vandut atunci 99% din actiunile Altex catre compania olandeza Bomenveld BV, firma care este proprietatea sa si a sotiei sale, 1% dintre actiuni fiind detinute de persoana fizica Dan Ostahie.

“Preluarea actiunilor de catre o societate straina faciliteaza extinderea activitatii companiei si in alte tari, odata cu intrarea in Uniunea Europeana, aceasta preluare se constituie intr-o structura care permite ca holdingul sa-si dezvolte activitatea si in tari precum Bulgaria, Modova si, de ce nu, Serbia”, declarau reprezentantii Altex in urma cu aproape trei ani.

Dan Ostahie, patronul Altex, grup care in primul semestru al acestui an a inregistrat vanzari de 83 de milioane de euro, in scadere cu 50% fata de anul trecut nu a dorit sa precizeze daca decizia din 2006 a fost una avantajoasa.
Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Calin Clej, numit consultant in management strategic pentru Cris-Tim