Google, compania americana de Internet, va incheia acorduri cu editorii si autorii europeni de carti in incercarea de a opri disputele legate de digitalizarea si vanzarea a milioane de carti online, scrie Financial Times.

Compania a acceptat sa includa doi reprezentanti din afara Statelor Unite in conducerea corpului care se va ocupa de administrarea legala a proiectului online, a anuntat Financial Times.

De asemenea, publicatia a citat o scrisoare trimisa in timpul week-end-ului catre 16 reprezentanti ai editurilor din Uniunea Europeana.

Potrivit scrisorii, Google promite ca va consulta editorii europeni inainte de a cataloga anumile lucrari europene in libraria digitala.

In luna octombrie, Google a incheiat un acord cu Asociatia Autorilor si a Editorilor Americani pentru pachetul de drepturi care a fost folosit impotriva companiei de Internet in 2005.

Sub acest acord, Google a acceptat sa plateasca 125 milioane dolari pentru a rezolva disputele si pentru a stabili un "registrul al drepturilor asupra cartilor", care va oferi venituri din vanzare si publicitate editorilor si autorilor care accepta sa digitalizeze cartile.

In urma cu o saptamana, Germania a anuntat ca se opune unui acord legal, argumentand ca violeaza tratatele internationale ale drepturilor de autor. Editorii francezi au declarat ca a fost "vital sa se opuna eforturilor de a stabili o pozitie dominanta sau semi-monopolistica in lucrarile culturale".

Comisia Europeana va demara noi cercetari pentru a gasi o solutie in privinta acestui acord.


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
JP Morgan Chase isi lanseaza propria criptomoneda