Mai mult de doua milioane de locuitori din Europa au o conexiune la Internet prin fibra optica directa la domiciliu, anunta un raport recent.

Ultimele date despre banda de mare viteza oferita prin fibra optica (Fibre To The Home - FTTH) indica o crestere de 18% fata de ultimul raport lansat in urma cu un an.

Extinderea continua a retelelor de fibra optica sugereaza ca actuala criza economica nu a afectat planurile de a construi o infrastructura de fibra optica. Suedia conduce lista tarilor cel mai bine dezvoltate din punct de vedere tehnologic, cu un procent de 10,9% din numarul populatiei totale care foloseste Internetul prin fibra optica.

Karel Helsen, presedintele Cancelariei FTTH din Europa, a declarat ca aceasta crestere a marcat predictii care au fost revizuite la inceputul crizei economice. "Cifrele din acest an sunt in linie cu ultimele estimari", a declarat Helsen.

In urmatorii trei ani, Cancelaria FTTH se asteapta ca 13 milioane de locuitori din 35 de state europene sa aiba acces la Internet prin fibra optica. Astfel de servicii vor avea o viteza ce depaseste 100 de megabiti pe secunda (mbps), a declarat Helsen.

In intrega Europa sunt mai mult de 233 de proiecte in desfasurare pentru a construi retele de fibra optica ce vor putea conecta casele si cladirile la Internet, a declarat Helsen. Multe dintre acestea sunt operate de guvernele locale sau de companiile de Internet. Guvernele locale sunt interesate de conexiunile prin fibra optica la domiciliu datorita beneficiilor sociale si economice pe care o poate aduce acest serviciu, a declarat Helsen.

Potentialul scazut sau intarzierile in retelele de fibra optica de inalta viteza pot crea neplaceri consumatorilor, a declarat acesta. "Este foarte important sa nu existe intarzieri, in special daca e vorba de aplicati care sunt dependente de timp cum ar fi comunicatiile personale, conferintele si apelurile prin Internet unde intarzierile cauzeaza o multime de interferente", a adaugat analistul.

In timp ce serviciile FTTH sunt concentrate in orase, multe dintre acestea se intind in zonele rurale pentru proiecte de educatie si sanatate. Diferite studii arata ca infrastructura FTTH poate avea un impact direct asupra productiei economice locale, a mai declarat analistul.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Minzatu: Absorbtia fondurilor europene de catre Romania este de 29%